Stovky firem zatím nemají ´životně´ důležité povolení

Tomáš Fránek
10. 6. 2007 0:00
Na 180 firem zřejmě čekají problémy
Skládka strusky Mittalu.
Skládka strusky Mittalu. | Foto: Ludvík Hradilek

Blog Jana Beránka
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Brno - Úřady zažívají nával. Stovky firem chtějí na poslední chvíli získat tak zvané integrované povolení, které "hlídá" množství vypouštěných škodlivých látek, nařizuje používání co nejúčinnějších technologií nebo sleduje plnění limitů pro produkci odpadů.

Pro činnost firem jde o životně důležité povolení, které musí získat do konce října 2007.

Bez něj firmám po tomto datu hrozí pokuta až do výše sedmi milionů korun a v horším případě i úplné zastavení provozu.

Víme, že nestihnou

A nejhorší situace je zhruba u sto osmdesáti firem, které si zatím vůbec žádost nepodaly. A protože vyřízení povolení trvá několik měsíců, je velká pravděpodobnost, že ekologické povolení firmy v požadovaném termínu nezískají.

"Je zřejmé, že řada provozovatelů termín nestihne a spolu s Českou inspekcí životního prostředí už řešíme, jak se k nim postavíme," uvedl pro Aktuálně.cz Jan Maršák z Ministerstva životního prostředí.

Nejhorší situace je ve Středočeském kraji, kde svoji žádost zatím nepodalo na sedmdesát firem.

A špatná je obecně situace ve slévárnách, v potravinářských provozech a především ve velkochovech drůbeže a prasat.

Například ze 420 intenzivních chovů drůbeže a prasat o integrované povolení dosud nepožádalo 64 provozů.

O nutnosti získat integrované povolení přitom firmy vědí už od roku 2002, požadavek na jeho získání vyplývá z legislativy Evropské komise.

Bruselský požadavek

Brusel se vydáváním integrovaného povolení snaží donutit firmy v celé Unii, aby se chovaly šetrněji k životnímu prostředí.

Povolení, které udělují krajské úřady a kontroluje Evropská komise, musí v Česku celkem získat více než 1800 firem, některé i na několik svých provozů.

Ministerstvo životního prostředí nyní eviduje na dvanáct set žádostí o vydání povolení. Zatím bylo vydáno přes 800 povolení, z toho třetina v posledních šesti měsících.

"Řada provozovatelů se probudila až teď, půl roku před vypršením termínu. Ve všech krajích se tak potýkají s náporem nových žádostí," uvedl Maršák.

I firmy, které už s povolením zkušenosti mají, s ním mají potíže. Za loňský rok inspekce životního prostředí uložila za porušení pravidel při fungování továren nebo skládek pokuty převyšující jeden a půl milionu korun.

Dvě stě tisíc korun pokuty dostala například japonská společnost Futaba, která postavila svoji továrnu v Havlíčkově Brodě a zaměstná v ní asi tisícovku lidí.

Chystá se zpřísnění

Problémy s integrovaným povolením, bez kterého nelze zkolaudovat ani provozovat nové továrny, měl také další zahraniční investor v zemi, společnost LG.Philips. Povolení pro továrnu ještě stále řeší soud.

A zatímco tuzemské firmy získávají povolení na poslední chvíli, Evropská komise už připravuje směrnici, podle které bude povinnost získat integrované povolení platit pro ještě větší počet firem.

Ekologické povolení by tak měly nově ze zákona mít například průmyslové čistírny odpadních vod nebo firmy zabývající se zpracováním stavebních odpadů. V Česku by se tak nově povinnost opatřit si povolení vztahovala na dalších asi sto dvacet firem.

 

Právě se děje

Další zprávy