Stísněné a vlhké bydlení má každý šestý Evropan

Veronika Skálová Veronika Skálová
23. 2. 2011 15:14
Češi si v Unii žijí nadprůměrně, tedy až na dostatek prostoru.
Splachovací záchod chybí v Unii ve 3,5 procentech bytů, sprcha nebo vana ve 3,1 procentech.
Splachovací záchod chybí v Unii ve 3,5 procentech bytů, sprcha nebo vana ve 3,1 procentech. | Foto: Lukáš Fuxa

Brusel - Každý šestý obyvatel Evropské unie žije v přeplněném bytě či domě, kde nemá dostatek prostoru a soukromí a kde je například problém se zatékáním nebo špatnou střechou.

Rozdíly mezi jednotlivými členskými státy jsou přitom obrovské. Při analýze údajů o bydlení za rok 2009 to zjistil evropský statistický úřad Eurostat.

Za dostatečný prostor považuje Eurostat to, když má domácnost jednu místnost na každého člověka staršího osmnácti let nebo alespoň jednu místnost pro dva obyvatele stejného pohlaví od 12 do 17 let. Kromě toho posuzoval také další měřítka kvality bydlení. Tedy zda není vlhké či do něj nezatéká střechou, zda není příliš tmavé a zda má splachovací záchod a sprchu či vanu.

Údaje například v Česku zjistily, že 26 procent lidí žije v přeplněném bytě nebo domě, 14,6 procenta má v bytě problémy s vlhkostí nebo zatékáním a 4,3 procenta bytů jsou příliš tmavé. Záchod chybí pouze v 0,7 procenta domácností a sprcha nebo vana v 0,5 procenta domácností.

Nad unijní průměr se Česko dostalo u přeplněných prostor, kde je údaj za celou sedmadvacítku 17,8 procenta. Všechny ostatní nedostatky se vyskytují méně často, než je souhrn za celou Unii.

Nejhůře podle údajů Eurostatu žijí Rumuni. Přeplněných je 55,3 procenta obydlí, 22 procent z nich má potíže s vlhkostí nebo zatékáním, ve 42,5 procentech domácností chybí splachovací záchod, ve 41,2 procentech pak sprcha nebo vana.

O mnoho lépe nedopadlo ani Bulharsko a trojlístek Litva, Lotyšsko a Estonsko. Naopak vysokou úroveň bydlení má například Belgie, Nizozemí, Malta, Dánsko nebo Finsko. Nejméně obyvatel žije v přeplněném obydlí na Kypru, pouhé jedno procento, v Lotyšsku je to naopak 57 procent obyvatel.

 

Právě se děje

Další zprávy