Za elektřinu a úklid zaplatíte víc, i když nesouhlasíte

Tomáš Fránek
15. 2. 2011 16:25
Nejvyšší soud rozhodl spor o placení ve společných prostorách bytových domů
Foto: Aktuálně.cz

Brno - Více peněz za elektřinu, osvětlení a úklid ve společných prostorách bytových domů musí lidé platit, i když s tím zásadně nesouhlasí.

Stačí, když si zvýšení záloh plateb nebo změnu způsobu placení například podle velikosti bytu odsouhlasí většina obyvatel domu. Rozhodl tak Nejvyšší soud (22 Cdo 3651/2009), který posuzoval spor nájemníků z Prahy - Nuslí.

Rozhodnutí soudců se ale týká desetitisíců lidí bydlících v bytových domech nebo panelácích.

Většina souhlasila a to stačí

Projednávaný případ se týkal nájemníků, kteří se sdružili do společenství vlastníků tří domů v Praze - Nuslích.

Nájemníci se na společné schůzi rozhodli, že se elektřina, osvětlení a úklid ve společných prostorách už nebudou platit podle velikosti bytu, ale rozpočítají na platby za každý byt bez ohledu na jeho velikost.

Pro nový způsob platby hlasovalo necelých 90 procent nájemníků. Dva majitelé bytů, kterým změna účtování přinesla vyšší platby, s tím však nesouhlasili a obrátili se na soud.

Městský soud v Praze rozhodl, že žalobu přijme - podle soudců jde o důležitý spor. Soudci ale zároveň rozhodli, že platby podle velikosti bytů nejsou spravedlivé, naopak za správné označili to, že lidé budou platit stejné částky.

Vrchní soud v Praze ale verdikt změnil. Podle něj totiž o tak důležité otázce musí vzniknout mezi nájemníky dohoda - souhlasit s ní musí všichni lidé, kteří v domech bydlí. A ti, kteří s rozhodnutím nesouhlasí, nesmí být přehlasováni. „88,63  procent přítomných hlasů je třeba považovat pouze za výraz většinové vůle vlastníků jednotek, změna je ale v rozporu se zákonem," uvedli soudci.

Společenství vlastníků bytů se ale obrátilo na Nejvyšší soud. Ke schválení změny plateb podle společenství musí stačit, že s ní souhlasí tři čtvrtiny majitelů bytů, dohoda nebyla možná.

Senát Nejvyššího soudu vedený soudcem Michalem Králíkem rozhodl, že rozhodnutí tři čtvrtin majitelů bytů o změně plateb je v pořádku a v souladu se zákonem.

Dohoda být nemusí

"Je tedy třeba přijetí změny stanov, upravující způsob rozúčtování nákladů spojených s provozem a údržbou společných částí domu více než tříčtvrtinovou většinou přítomných hlasů, za souladné se zákonem," rozhodli soudci.

Naopak špatný je právní názor, podle kterého se na platbách za elektřinu, osvětlení nebo úklid musí dohodnout všichni majitelé bytů v domě. „Takové posouzení není možné považovat za správné," rozhodli soudci.

V Česku jenom  v panelových domech, kde platí pravidla o placení za elektřinu nebo osvětlení ve společných prostorách, žijí na tři miliony lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy