Stavíte další pračky na peníze, vzkázali vládě experti

Karel Toman
30. 8. 2011 18:50
Kabinet hlásá boj korupci, jeho zákony ji ale posilují, varuje iniciativa

Praha - Zákony, kterými chce Nečasova vláda přitvrdit v boji s úplatky, korupční prostředí v Česku v některých ohledech naopak zhorší.

Upozornila na to v úterý iniciativa Konec korupci!, která je společným projektem Nadačního fondu proti korupci a sdružení Veřejnost proti korupci.

Vládě, která si boj s korupcí dala do štítu, tak vystavila zdrcující vysvědčení.

"Naše zevrubná analýza mluví jasně: Budou-li návrhy občanského zákoníku a zákona o obchodních korporacích přijaty v současné podobě, markantně přispějí ke zhoršení už tak neprůhledného podnikatelského prostředí a posílení korupčních struktur v České republice," uvedla iniciativa, která kritice podrobila i chystanou "velkou" novelu zákona o veřejných zakázkách.

To vše v den, kdy agentury zveřejnily zprávu, že s korupcí se v Česku setkalo 12,7 procenta podnikatelů.

Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský, který má novelu na starosti, si podle svých slov podnětu váží a obsah připomínek nezpochybnil. Zároveň je ale na ně podle něj už pozdě.

Rozhodčí zakázky může být dál její tajný vítěz

Nadační fond proti korupci (NFPK) podnikatelů Karla Janečka, Stanislava Bernarda a herce Jana Krause se stal známým například tím, že svou vůbec první odměnu za potírání korupce vyplatil Liboru Michálkovi. Ten poukázal na možné nekalosti na Státním fondu životního prostředí a odstartoval tím kauzu Drobil.

Veřejnost proti korupci (VPK) právničky a někdejší političky Hany Marvanové se zase silně angažovala za zrušení anonymních akcií a odvolání pražského vrchního státního zástupce Vlastimila Rampuly.

Ministerstvem pro místní rozvoj předkládaná novela zákona o veřejných zakázkách podle společné iniciativy Konec korupci! nepřináší to, co slibuje, tedy průhlednější zakázky.

Návrh novely prošel prvním čtením v Parlamentu a právě probíhá jeho připomínkové řízení. Podle iniciativy však firmám nadále dovoluje ve veřejné zakázce zatajit, kdo je konečným příjemcem peněz daňového poplatníka.

Lidé, kteří o veřejné zakázce rozhodují, mohou být i konečnými vlastníky firem, které tyto zakázky získají. Podle iniciativy tomu stávající podoba novely neumí zabránit.

Banky se donaha svlékají, mohou i ostatní

Foto: Petr Protivánek

Podle iniciativy je to tím, že návrh nepočítá s možností, že by se společnosti ucházející se o veřejnou zakázku „svlékly donaha" a odhalily celou svou majetkovou strukturu až do posledního článku.

"To ´svlékání firem donaha´ není žádnou novinkou. Standardně se uplatňuje u všech bank, pojišťoven, finančních institucí, zkrátka u firem, jimž lidé svěřují návratně své peníze," upozornil Karel Janeček, předseda správní rady NFPK a šéf globální makléřské společnosti RSJ Algorithmic Trading, jejíž obrat vloni podle magazínu Finmag činil sumu rovnající se 3500 státním rozpočtům Česka.

"Není tedy nejmenší důvod, proč by firmy, kterým občané svěřují peníze nenávratně, neměly ukázat celou svou majetkovou strukturu," dodal podnikatel a filantrop.

Podle ministerstva pro místní rozvoj je ale už n zapracování připomínek pozdě. Novela je prakticky přichystaná do druhého čtení a nestihla by už projít připomínkami Legislativní rady vlády ani Evropské komise.

"Je nám líto, že se autoři podnětu nezapojili do již proběhnuvší veřejné diskuse, kde by bylo možné jejich návrh podrobit i detailnímu rozboru,"vzkázal ministr Kamil Jankovský po své mluvčí Janě Jabůrkové. S aktivisty se navíc shodl, že "hlavní problémy veřejného investování nespočívají ve vadách zákona o veřejných zakázkách."

Pračka peněz, s. r. o.

Hana Marvanová
Hana Marvanová | Foto: Aktuálně.cz

Korupční prostředí totiž podle iniciativy Konec korupci! zhorší také navrhovaný občanský zákoník a zákon o obchodních korporacích. Ponechává totiž beze změny existenci anonymních listinných akcií, které jsou podle iniciativy hlavním nástrojem kryjícím místní korupční praktiky.

Důvodová zpráva zákona o obchodních korporacích dokonce prohlašuje, že zrušení anonymních listinných akcií je „překonanou" myšlenkou.

U akciových společností se tak transparentnost vlastnictví značně zhorší. Ze společností s ručením omezením ale nové úpravy udělají "skoro dokonalou pračku na špinavé peníze," uvedla členka občanského sdružení Veřejnost proti korupci Hana Marvanová.

 

Právě se děje

Další zprávy