Uděláme z vás hrdinu, láká manažery protikorupční fond

Karel Toman
14. 6. 2011 14:45
Fond bude zpočátku řešit případy velkých státních zakázek v řádech milionů korun
Šéf Skansky Dan Ťok.
Šéf Skansky Dan Ťok. | Foto: Skanska cz

Praha - Nadační fond proti korupci (NFPK) se postaví za firmy, které při přidělování veřejných zakázek nedají žádaný úplatek a přitom poskytnou důkazy, že byly k předání úplatku vybízeny.

Fond se za tyto firmy postaví v médiích a v případě potřeby jim poskytne právní pomoc.

"Pod taktovkou fondu tak vlastně vzniká nová disciplína: protikorupční marketing," přiblížil předseda správní rady NFPK Karel Janeček - ředitel a předseda představenstva globální makléřské společnosti RSJ Algorithmic Trading, jejíž obrat vloni podle magazínu Finmag činil sumu rovnající se 3500 státním rozpočtům Česka.

"Fond se z kapacitních důvodů bude zpočátku zabývat jen případy, které se týkají velkých státních zakázek, a to v řádu alespoň milionů korun," upozorňuje ředitelka fondu Monika Vondráková.

Bernard: Oznamovatel korupce není udavač, ale hrdina

"Chceme tak firmám dodat odvahu, aby v případě manipulovaných státních zakázek nemlčely," říká předseda Janeček, podle kterého jsou odvážní oznamovatelé v boji proti korupci klíčoví. "Oznamovatel je pro nás hrdina," souhlasí podnikatel Stanislav Bernard, další spoluzakladatel fondu.

Majitelé firem se totiž podle NFPK v Česku často ocitají v situaci, kdy mohou volit jen ze dvou špatných možností: buď požadovaný úplatek dají, nebo ho nedají, přijdou o zakázku a začnou propouštět. Fond jim podle svých slov nabízí alternativu: úplatek nedat a tím zlepšit podnikatelské prostředí v zemi.

Podle stanov fondu uděluje NFPK ceny za odhalení a prokázání korupce významného ekonomického dopadu.  Prvními laureáty cen za odvahu se stali Libor Michálek, který informoval o korupci na Státním fondu životního prostředí, a právník Ondřej Závodský, který upozornil na netransparentní zadávání zakázek v Zařízení služeb ministerstva vnitra. Michálek získal od NFPK finanční odměnu ve výši 500 tisíc korun a Závodský pak 100 tisíc korun.

Poptávka po čistém podnikatelském prostředí mezi českými firmami nápadně vzrostla. Vznikla například Platforma pro transparentní veřejné zakázky, která před volbami dala dohromady všechny politické strany, obchodní i hospodářskou komoru a svaz průmyslu a sestavila 39 doporučení na změnu zákona o veřejných zakázkách.

Český byznys se bouří proti úplatkům

"Politické subjekty před volbami tuto chartu podepsaly a zavázaly se, že jakmile se dostanou do Parlamentu, budou ji prosazovat," připomněl v rozhovoru pro Aktuálně.cz generální ředitel společnosti Skanska Dan Ťok, který platformě předsedá.

Skanska, která je podle Ťokových slov připravena za svůj boj proti korupci zaplatit určitou cenu, je taky členem Koalice pro transparentní podnikání, kterou podepsalo asi 40 firem, které se rozhodly zvýšit transparentnost veřejných zakázek víc, než to požaduje zákon.

S podobně zaměřenými aktivitami se podle něj "roztrhl pytel." "Teď děláme kroky, abychom je propojili a nepracovali proti sobě," řekl Ťok k bujícímu odporu českého byznysu vůči korupci.

NFPK zahájil svou činnost letos 23. března v Praze za účasti velvyslance USA. Kromě Janečka s Bernardem je jeho zřizovatelem i herec Jan Kraus. Na svých webových stránkách počátkem června zpřístupnil elektronický dotazník, kterým je možné fondu zasílat korupční podněty.

 

 

Právě se děje

Další zprávy