Stavebnické odbory vyjednaly růst mezd nejméně o 1,5 %

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
7. 4. 2011 16:18
Odbory původně požadovaly růst o 3,7 procenta, stavebnictví je ale stále v krizi.
Stavebních zakázek ubývá ze soukromého i státního sektoru. Ilustrační foto.
Stavebních zakázek ubývá ze soukromého i státního sektoru. Ilustrační foto. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Zaměstnanci v českém stavebnictví se letos dočkají zvýšení minimálních mzdových tarifů o 1,5 procenta. Dohodly se na tom odbory se Svazem podnikatelů ve stavebnictví, původní požadavek odborářů ale byl 3,7 procenta.

"Výsledek je krajní kompromis," zhodnotil šéf Odborového svazu Stavba Stanislav Antoniv. Smlouva platí od začátku dubna do konce března příštího roku.

České stavebnictví se v současnosti potýká s opožděnými dopady krize, zejména s nedostatkem zakázek jak ze soukromého, tak veřejného sektoru. Podle Antoniva propouští téměř všechny velké společnosti.

Většina odborů v jednotlivých podnicích zatím nezačala o kolektivní smlouvě na letošní rok jednat, protože čekali na výsledek jednání o odvětvové smlouvě. Z celkem 173 organizací jich dohodu uzavřelo pouze třiadvacet. Smlouvy zajišťují růst mzdových tarifů o 1,5 až čtyři procenta.

Na konci loňska v tuzemských stavebních podnicích s 50 a více zaměstnanci pracovalo podle Českého statistického úřadu zhruba 390 000 lidí. Průměrná měsíční nominální mzda stavařů letos v únoru meziročně vzrostla o 3,1 procenta na 25 153 korun.


 

Právě se děje

Další zprávy