Průmysl letí vzhůru, stavebnictví stále skomírá

Veronika Skálová Veronika Skálová
6. 4. 2011 9:17
Průmysl rostl v únoru o 13 procent, stavebnictví jen o 5,6 procenta, stále dohání krizi.
Po prudkém krizovém propadu se český průmysl dostal zpět na hodnoty před vypuknutím recese. Ilustrační foto.
Po prudkém krizovém propadu se český průmysl dostal zpět na hodnoty před vypuknutím recese. Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Tyto dvě oblasti živí v Česku desetitisíce lidí, ale zatímco jedna z nich už se vrátila na svou předkrizovou úroveň, druhá zažívá opožděný krizový útlum.

Český statistický úřad zveřejnil údaje o únorových výsledcích průmyslu a stavebnictví. Vítězícím oborem je jednoznačně průmysl, jehož produkce se oproti loňsku zvýšila o 13 procent.

Stavebnictví sice také mírně rostlo, o 5,6 procenta, ale na svou předkrizovou úroveň stále 20 procent ztrácí.

Průmysl táhnou automobilky

Růst průmyslu se sice po lednových 16 procentech mírně zpomalil, ale ani meziroční růst o 13 procent rozhodně není špatnou zprávou.

"Průmysl se tak vrací do ,předkrizových' let, protože v únoru 2008 průmysl rostl o 11,3 procenta. Následoval propad v roce 2009, kdy průmysl meziročně padal o 23,4 procenta, loni mírně rostl o 7 procent," konstatoval analytik skupiny Citfin Tomáš Volf.

Hlavní podíl na meziročním růstu měl automobilový průmysl, jehož produkce stoupla o 26,2 procenta a výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků se stejným růstem. Oblast výroby strojů a zařízení rostla o 19,7 procenta.

Naopak pokles zaznamenala výroba počítačů, elektronických a optických přístrojů, která se snížila o 9,7 procenta. Poklesla i výroba a rozvod elektřiny plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu o 1,3 procenta a výroba potravinářských výrobků o 2,3 procenta.

Dokončovaných bytů je méně

České stavebnictví si o podobném vývoji zatím může nechat jen zdát. Jeho produkce se sice v únoru meziročně zvýšila o 5,6 procenta, ale podle statistiků je stále na úrovni roku 2004, na hodnoty z února 2009 mu chybí téměř 20 procent.

Počet vydaných stavebních povolení se snížil o 2,9 procenta, dokončeno bylo o 33,7 procenta méně.

Hodnota staveb, na které bylo povolení vydáno, se sice o 91,2 procenta zvýšila, ale důvodem byla řada povolení vydaných na nákladné energetické stavby, stejně jako nízký údaj z února 2010, s nímž se letošní data porovnávala.


 

 

Právě se děje

Další zprávy