V Česku je stavebnictví dole, v Německu už nastal obrat

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
23. 3. 2011 8:32
Letos největší německá stavební firma očekává čistý zisk kolem 600 milionů eur
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Karel Toman

Frankfurt - Rekordního zisku dosáhla v loňském roce největší německá stavební firma Hochtief. Její zisk před zdaněním dosáhl 756,6 milionu eur (18,5 miliardy Kč). Je to 26,8 procenta více než předloni. Výsledky zveřejnila v prohlášení sama firma.

Výsledky překonaly očekávání analytiků, kteří se vyjadřovali pro agenturu Reuters. Ti očekávali zvýšení zisku jen o 11 procent.

Hospodaření podpořilo oživení stavebního trhu. V Německu je tedy stavebnictví již ve zcela jiné pozici než v České republice, kde se stále ještě nalézá v hluboké krizi.

Obrat Hochtiefu, který prostřednictvím své divize Hochtief CZ působí i v ČR,  vzrostl o 11 procent na 20,16 miliardy eur. Hodnota nevyřízených objednávek stoupla na 29,63 miliardy eur z předloňských 2,47 miliard eur.

Dividenda se zvyšuje na 2 eura

Čistý zisk se zvýšil o 50,3 procenta na 288 milionů eur. Z rekordního zisku budou mít prospěch rovněž akcionáři. Firma se rozhodla zvýšit dividendu na dvě eura na akcii z 1,5 eura v předchozím roce.

Hoctief současně potvrdil svůj předchozí cíl na roky 2011 a 2012 a dodal, že se zbaví divize Concessions ještě v letošním roce. Letos firma očekává zisk před zdaněním kolem jedné miliardy eur a čistý zisk 600 milionů eur.

Největším akcionářem Hochtiefu je největší španělská stavební firma ACS. Ta získala v únoru v Hochtiefu přes 30 procent akcií. To jí umožňuje, aby mohla bez dodatečných procedur kupovat další akcie na trhu. Celkem chce ACS získat v německé firmě přes 50 procent.

Hochtief má zhruba 70 000 zaměstnanců.

 

Právě se děje

Další zprávy