Stavební spoření dostihla krize, lidé si nepůjčují

Ekonomika Ekonomika, Red Eko
19. 2. 2009 10:55
Klesl zájem o úvěry i spoření
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Trh se stavebním spořením v lednu i pod vlivem ekonomické krize klesl meziročně o čtvrtinu. Zatímco v letošním prvním měsíci poskytly stavební spořitelny úvěry za necelých 3,6 miliardy korun, loni to bylo více než 4,7 miliardy korun. Vyplývá to ze statistik jednotlivých stavebních spořitelen.

Stavbní spoření tak dostihla krize podobně jako hypotéky.

Nespoří, nepůjčují

A kromě toho, že si lidé neberou úvěry, letos klesá i zájem Čechů o spoření. Počet nových smluv o stavebním spoření včetně navýšení cílové částky v lednu klesl podle agentury ČTK meziročně o více než sedm tisíc. Celkově Češi uzavřeli více než 76 tisíc nových smluv.

"Nižší objem a počet úvěrů je dán nižší ochotou klientů půjčovat si v podmínkách rostoucí příjmové nejistoty, ochlazení trhu s nemovitostmi a přílišný zájem o půjčky nepodněcuje ani současný charakter zimy, která je o poznání chladnější než ta loňská," uvedl tajemník Asociace českých stavebních spořitelen Jiří Šedivý. Zároveň upozornil, že úvěrové podmínky stavební spořitelny prakticky vůbec nezpřísnily.

Propad i u hypoték

V loňském roce stavební spořitelny půjčily na bydlení téměř 75 miliard korun, což bylo v meziročním srovnání o 1,5 procenta více. Celkový počet nově uzavřených smluv včetně nevýšení cílových částek se pak loni zvýšil na více než jeden milion.

Propad se nevyhnul ani hypotéčním bankám. Podle údajů Hypoindexu objem hypoték prodaných občanům v lednu meziročně spadl o zhruba 44 procent na 4,6 miliardy korun. Dohromady bylo poskytnuto 2 675 hypoték.

Čtěte více:

 

Právě se děje

Další zprávy