Stavbu supermarketu brzdí stromy. Soud je zatím chrání

Tomáš Fránek
22. 8. 2008 21:58
Občanské sdružení uspělo se stížností na kácení stromů
Foto: Plus Discount

Brno - Dva roky se táhnou spory o výstavbu diskontní prodejny Plus ve Skutči a zdaleka nekončí. Stavba se zadrhla na hádkách o vykácení asi třiceti stromů, které betonovému skeletu stojí v cestě.

Odpůrci stavby obchodu slaví nyní úspěch. Nejvyšší správní soud totiž zrušil verdikt královéhradeckého krajského soudu, který pokácení stromů posvětil - soud se musí žalobou občanského sdružení Za zelenou Skuteč znovu zabývat.

Vyčkáme až rozhodne soud

Výsledek soudních tahanic o vykácení stromů je přitom pro celý spor podstatný. Zastupitelé ve Skutči totiž rozhodli o tom, že se přeruší územní řízení na stavbu obchodu, prvního svého druhu ve městě, a to do doby, než soud s definitivní platností o vykácení stromů rozhodne.

Zastupitelé už navíc schválili dodatek ke smlouvě o smlouvě budoucí s developerskou firmou Atole. Původně totiž město mělo vrátit investorovi zálohu ve výši 3 milionů korun - nový dodatek stanovil termín pro vrácení zálohy na rok 2011.

Ve sporu nechce ustoupit nikdo. "Je to nevhodné místo, nejsme proti obchodu, ale jsou volná místa, kde by se obchod dal postavit bez kácení stromů," tvrdí zástupci občanského sdružení.

"Majitelé řetězce si vybrali tuto lokalitu. O jiné nechtějí diskutovat, mají na to složité vzorce. Když ho nepostavíme na sídlišti, tak zkrátka nebude," uvedl už dříve starosta Skutče Pavel Novotný. Podle radnice velká část obyvatel supermarket ve městě chce.

Padly už stovky stromů

Kvůli kácení stromů se už obchodní řetězce dočkaly kritiky.

A tak obchody Lidl byly kritizovány za kácení stromů v okolí svých nových prodejen už po svém příchodu na tuzemský trh v roce 2003.

Podle ekologů tehdy bylo v blízkosti prodejen zbytečně vykáceno na 102 stromů. Firma ale odmítla, že by k jejich odstranění dala příkaz.

Na podzim 2003 vyzvali ekologové veřejnost k bojkotu prodejen Lidl. Zástupci řetězce pak s Dětmi Země uzavřeli dohodu, ve které se firma zavázala vysázet za jeden poražený strom deset nových.

Firma ve smlouvě přiznala pouze morální odpovědnost za to, že nedokázala kácení zabránit. Kácení vyšetřovala policie i Česká inspekce životního prostředí. Viníka se podařilo najít jen v jednom případě.

 

Právě se děje

Další zprávy