Státní rozpočet nepočítá s 9 miliardami za kauzu Diag

aju
19. 8. 2008 17:00
V případě prohry se budou peníze hledat

Praha - Vleklý spor o miliardy korun Diag Human nevypadá pro stát zatím vůbec dobře. Vyplatil přes tři sta milionů a prohrál dvě arbitráže. Hrozí, že zaplatí bezmála devět miliard. Přesto rezervy na případnou definitivní prohru nevytváří.

Státní rozpočet pro příští rok, jehož přípravy finišují, nebude totiž počítat s položkou, jež by představovala rezervu pro prohru s podnikatelem Josefem Šťávou, kterému minulý týden arbitři přiřkli 8,8 miliardy korun.

Čtěte více:
Stát prohrál arbitráž s Diag Human. Zaplatí 9 miliard
Věta za miliardy: To je kauza Diag Human

Ministerstvo nechce předjímat

"Stát využije všechny opravné prostředky, aby platbu minimalizoval nebo zcela odvrátil. Proto nechceme nijak předjímat výsledek, a proto nebude v rozpočtu vytvořena na to rezerva," potvrdil mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

"Jakékoliv řešení by se hledalo až v případě, že by to bylo aktuální," doplnil.

Podobně, ač šlo o jiný typ arbitráže, musel stát hledat narychlo zdroje peněz po konci tahanic s japonskou bankou Nomura, která v konečném výsledku dostala od Česka za pád IPB přes 3,5 miliardy korun.

"Provedli jsme analýzu ve struktuře státního rozpočtu, kde jsme hledali možné rezervy - prostředky šly například z těchto položek: státní záruky, investiční pobídky, dluhová služba, transfery mezinárodním organizacím, odvody do EU," uvedla koncem července Zuzana Chocholová z tiskového odboru ministerstva financí.

Mittal přispěje na stavební spoření

Naopak dobře pro stát dopadly nedávno spory se společností ArcelorMittal. Nejenže pominula hrozba, že by stát firmě zaplatil 26 miliard korun kvůli tomu, že ji vyloučil z tendru na privatizaci vítkovických železáren, ale dokonce ještě inkasuje bezmála sedm miliard korun.

Podle dohody o narovnání totiž Mittalu prodá podíl, který drží ve společnosti ArcelorMittal Ostrava.

A co bude s penězi? "Příjem z prodeje těchto akcií přijde na příjmový účet státního rozpočtu vedený u ČNB, stane se tedy příjmem státního rozpočtu. V členění rozpočtu se stane součástí kapitoly Všeobecná pokladní správa," sdělil Jakob.

Z této kapitoly se hradí výdaje, které jakoby nespadají pod žádné ministerstvo. Odcházejí z ní například miliardy do rozpočtu Evropské unie, státní podpora stavebnímu spoření nebo peníze fondům dopravy nebo podpory rozvoje bydlení.

Čtěte dále:
Česko vyhrálo spor s ArcelorMittal. Ušetří 11 miliard
Petrcíle miliardy nedostanou. Akcie získá Kellner
Ekologové zažalovali ostravský Mittal. Za zplodiny
Samaddar nastupuje do čela ostravského Mittalu

 

Právě se děje

Další zprávy