Státní dluh roste. Každý Čech dluží za stát 90 tisíc

Red Eko
8. 7. 2008 14:40
Dluh vzrostl o 41 miliard na 933 miliard

Praha - Státní dluh České republiky v pololetí dosáhl 933,3 miliardy korun, což je o 41 miliard korun více. Vyplývá to z úterních informací ministerstva financí.

Dluh na jednoho obyvatele tak činí asi 90 tisíc korun.

Dluh podle ministerstva vzrostl kvůli červnové zahraniční emisi státních dluhopisů ve výši dvou miliard eur. Ve druhém čtvrtletí letošního roku také stát začal čerpat tři tranše půjček od Evropské investiční banky v hodnotě tří miliard korun.

Na tuzemském trhu stát půjčil prostřednictvím dluhopisů celkem 71,4 miliard korun. V prvním pololetí byly také prováděny zpětné odkupy emisí státních dluhopisů za více než šest miliard korun.

Průměrná splatnost státního dluhu vzrostla na 6,8 roku, a pohybuje se tak v horní polovině vyhlášeného cílového pásma, jež je stanoveno na šest až sedm let. Státní dluh je tvořen dluhy centrální vlády a vzniká v první řadě nahromaděním deficitů státního rozpočtu.

Průměrná splatnost státního dluhu stoupla na sedm let. Je tak v horní polovině vyhlášeného cílového pásma, které bylo rok 2008 stanoveno na šest až sedm let.

Čtěte dále:

 

Právě se děje

Další zprávy