Každý Čech dluží 84 tisíc za stát

rg
8. 10. 2007 15:00
Státní dluh za poslední tři měsíce klesl
Strážce státního dluhu - ministr financí Miroslav Kalousek
Strážce státního dluhu - ministr financí Miroslav Kalousek | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Letošní dluh České republiky za prvních devět měsíců je 40,2 miliardy korun. Celkem se tedy vyšplhal na 842,7 miliardy. S informací přišel server Finanční noviny s odvoláním na ČTK.

Přitom ve třetím čtvrtletí se státní dluh o 13,4 miliardy snížil. Loňská bilance činila nárůst 111 miliard dluhu. Na hlavu každého Čecha tedy v současnosti padá dluh něco přes 84 tisíc korun.

Na konci loňského roku celkový státní dluh jen o dvě miliardy překročil hranici osmi set miliard korun, a na občana tak připadal dluh 78 tisíc korun.

Foto: Ondřej Besperát

Za celý loňský rok se stát zadlužil o 111 miliard korun, schodek státního rozpočtu v této částce tvořil 97,3 miliardy korun.

Záruky v pozadí

Letošní dluh mohou ovlivnit i další částky, které nejsou prozatím započítány. Stát totiž má "nasmlouvány" další miliardy v zárukách za různé akce, projekty či ještě z dob privatizace.

A tak podle ministerstva hrozí nárůst dluhu o více než padesát miliard, pokud by stát musel platit slíbené záruky.
 
V těch navíc není zohledněno portfolio závazků ČKA, bývalého Fondu národního majetku ani záruky za IPB ve výši 157 miliard korun.

Dluh státu vzniká především kumulací ročních deficitů rozpočtu sestavovaného vládou. Financován je následně buď krátkodobými pokladničními poukázkami, či dlouhodobými cennými papíry.

Dlouhodobé státní dluhopisy patří k nejbezpečnějším cenným papírům vůbec a mezi investory o ně bývá mimořádný zájem.

 

Právě se děje

Další zprávy