Stát zvýší svůj nárok v arbitráži s ČSOB o sedm miliard

Adam Junek
9. 6. 2008 18:20
Bude žádat přes 34 miliard
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha/Paříž - O více než sedm miliard korun navýší nyní český stát své nároky v arbitráži vedené s největší tuzemskou bankou ČSOB.

Spor začal loni v červnu, když se banka obrátila na pařížský tribunál s žalobou o 1,7 miliardy korun, které požaduje po státu kvůli sporné pohledávce označené jako J.Ring z portfolia zkrachovalé IPB.

Stát reagoval protižalobou o nejméně 27 miliard, na něž vyčíslil hodnotu IPB v době převzetí a o které se měla ČSOB na úkor státu tím pádem obohatit.

Foto: Reuters
Konec sporů s Nomurou. Stát zaplatí 3,7 miliardy

Související arbitráž, jež řešila spor mezi státem a někdejším investorem IPB - Nomurou, nyní stanovila hodnotu padlého ústavu na 34,2 mniliardy korun. A přesně na tuto částku zvýší stát své nároky vůči ČSOB.

"ČSOB vždy argumentovala, že IPB v době převzetí neměla žádnou hodnotu. Arbitrážní tribunál nyní stanovil, že hodnota očištěné IPB byla 34,2 miliardy korun. Tuto částku bude ČR v arbitrážním řízení od ČSOB vymáhat," uvedl mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

"Výsledek této dvoustranné dohody mezi Ministerstvem financí ČR a Nomurou nezakládá pro ČSOB žádné závazky," uvedl k dnešnímu oznámení Ivo Měšťánek, mluvčí ČSOB.

V této chvíli je arbitrážní řízení mezi bankou a státem v počátcích. Zatím byli stanoveni po bezmála roce jen arbitři, kteří budou spor rozhodovat.

Sudím za stát se tak podle informací deníku Aktuálně.cz stal Marc Blessing, ČSOB určila Karla-Heinze Böckstiegela. Ti si pak za svého předsedu zvolili Markuse Wirtha.

"Jsem především rád, že jde o nezávislé a respektované osobnosti. Důležité je, že jde o mezinárodní arbitry a ne české rozhodce," uvedl pro deník Aktuálně.cz Radek Šnábl, který ma na ministerstvu financí na starosti arbitráže.

Ministerstvo si rovněž vyžádalo od Nomády souhlas k použití některých důkazů ze vzájemného sporu v líčení s ČSOB.

"Zároveň se žádostí o zveřejnění smíru požádáme Nomuru o souhlas, abychom mohli informace z naší vzájemné arbitráže použít v dalších souvisejících sporech. Zatím nevím, jestli konkrétní dokumenty nebo důkazy, ale i to je možné," uvedl v březnu Šnábl.

Česko si chce s Japonci jednoduše vyjasnit, co musí být utajeno a co smí ve sporu s ČSOB použít.

 

Právě se děje

Další zprávy