Co dostane Nomura za IPB? Verdikt bude k výročí krachu

Adam Junek
7. 4. 2008 14:01
Hodnota banky bude významná i pro spor s ČSOB
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Symbolicky bezmála na den přesně osm let po pádu Investiční a Poštovní banky se dozví český stát, kolik zaplatí na odškodném japonské investiční skupině Nomura.

Minulý týden proběhlo poslední slyšení před londýnskou arbitráží v takzvané kvantové části a od příštího úterý (15. dubna) běží arbitrům dvouměsíční lhůta na stanovení rozhodné částky.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Stát prohrál spory o miliardovou pohledávku

Česká národní banka přitom uvalila se souhlasem ministerstva financí na IPB nucenou správu 16. června 2000.

Arbitři sami přitom nerozhodují o odškodném, ale vyčíslují hodnotu IPB v době krachu. O pochybení státu rozhodli v polovině března před dvěma lety.

"To číslo se pak dosadí do algoritmu, který se dohodl v rámci smíru s Nomurou, a z něj pak vyjde výsledná částka odškodného," vysvětlil deníku Aktuálně.cz Radek Šnábl, který má na ministerstvu financí arbitráže na starosti.

Do rozhodnutí arbitrů o hodnotě banky je tak stále možné, že Česko nakonec nezaplatí nic nebo také až sedm miliard korun.

Minulý týden se odehrály poslední křížové výslechy znalců obou stran. V tomto týdnu pak odevzdává Česko i Nomura do Londýna jakousi sumarizaci svých postojů. A od úterý pak arbitři budou stanovovat hodnotu banky.

Toto číslo pak bude důležité pro stát také v další arbitráži. A to v té pařížské s ČSOB, která IPB 19. června před osmi lety převzala.

Banka požaduje po státu 1,7 miliardy za pohledávku J.Ring. Stát kontroval protižalobou o minimálně 27 miliard, o něž se měla ČSOB obohatit při "spolknutí" IPB.

"Právě proto zatím nemůžeme zveřejnit dohodu o smíru s Nomurou, protože výsledek této arbitráže bude důležitý i pro jednání v Paříži," uzavřel Šnábl.

 

Právě se děje

Další zprávy