Stát prohrál spory o miliardovou pohledávku

Adam Junek
1. 4. 2008 11:00
Pohledávku z dob pádu IPB stát prodá

Praha - Roky sporů o více než miliardovou pohledávku z dob pádu Investiční a poštovní banky končí. Stát byl donucen uznat její existenci. ČSOB, která IPB převzala, si tak může umazat ze sporných pohledávek bezmála 1,5 miliardy korun.

Jde o případ společnosti PYRR. Pohledávky za ní skončily v České konsolidační agentuře, která se je pokusila ČSOB vrátit jako vadné.

Nepovedlo se.

A tak dnes Ministerstvo financí, které převzalo zbylá aktiva ČKA s jejím zrušením na konci minulého roku, vyhlásilo veřejný tendr na tyto pohledávky.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte více:
O co všechno se pře ČKA a ČSOB?

"ČKA namítala neexistenci této pohledávky. Soud to však v druhé polovině loňského roku vyvrátil, čímž byla potvrzena a ČKA se již dále nebránila. Tím jsou spory vyřešeny," uvedl pro deník Aktuálně.cz Ondřej Vychodil z ČSOB.

Že se ministerstvo již nijak nepokusí svou "prohru" zvrátit, dokládá i fakt, že vyhlásilo výběrové řízení.

"ČKA jako předchozí správce pohledávek z opatrnosti do budoucna odstoupila od smlouvy o postoupení pohledávky (z obavy možného promlčení). Po prokázání neexistence zápočtu ve druhé polovině roku 2007 a přechodu pohledávek z ČKA na ministerstvo, má ministerstvo právo hospodařit s těmito pohledávkami, tedy i pohledávky postoupit na třetí osobu za úplatu," uvedl v reakci pro Aktuálně.cz Jakub Haas z tiskového odboru ministerstva financí.

"Zároveň si ministerstvo vyhrazuje právo určit podmínky postoupení tak, aby byla v maximální možné míře ochráněna práva a zájmy ministerstva," dodal.

Soudy již dříve rozhodly, že byl při nakládání s pohledávkou spáchán trestný čin. PYRR se totiž pokusil započíst falešné směnky.

"Soud rozhodl, že směnky byly falešné, ale není zřejmé, zda jde o tytéž směnky, jimiž byla pohledávka započtena," bránil se ještě v červenci loňského roku Zdeněk Čáp, tehdejší šéf ČKA.

To ČSOB odmítala a dožadovala se  - podobně jako u ostatních odstoupených smluv o "odstoupení na druhou"- tedy, aby agentura vzala odstoupení zpět.

Soud totiž v rozsudku, který má redakce Aktuálně.cz k dispozici, pochybil jen v drobnosti. V notářském zápisu o vyrovnání pohledávky se hovoří o akceptovaných směnkách. V rozsudku, kterým je jednatel PYRR Viktor Malát shledán vinným z toho, že chtěl ČSOB podvést, se píše o avalovaných směnkách. Rozsudek se ale na notářský zápis odvolává.

Celkově se v polovině minulého roku přela ČKA s ČSOB o pohledávky za asi 5,4 miliardy korun. Jak situace vypadá nyní, není zcela zřejmé vzhledem k mnoha běžícím sporům.

Nejurputnější boj ale obě strany za sebou nemají. Ten se nastartoval loni, když ČSOB zažalovala u pařížské arbitráže stát kvůli pohledávce za společností J.Ring v hodnotě 1,7 miliardy. Stát kontroval protižalobou o nejméně 27 miliard. Dosud nebyli stanoveni ani arbitři. Spor se tak povleče ještě léta.

 

Právě se děje

Další zprávy