Co stál smír s Nomurou? Stát nakročí k odtajnění

Adam Junek
21. 4. 2008 12:17
Česko chce využít informace ze sporu proti ČSOB
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Je to bezmála rok a půl, co zavilí nepřátelé - český stát a japonská investiční společnost Nomura - uzavřeli smír. Dodnes však občané neví, co v dojednané smlouvě stojí. A to přesto, že má s největší pravděpodobností dopady do rozpočtu a jako taková musí být zveřejněna.

Podle zjištění deníku Aktuálně.cz tento týden ministerstvo financí podnikne první kroky, které umožní odtajnění smírčí smlouvy, respektive alespoň její části.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Soud, kde vyhrála Nomura, řeší opět české miliardy

MF píše Nomuře

"Tento týden odejde dopis Nomuře, v němž žádáme o souhlas, abychom mohli v okamžiku doručení verdiktu arbitrů o hodnotě IPB v době jejího pádu zveřejnit jak dohodu o narovnání, tedy minimálně tu ekonomickou část, tak také celý verdikt a algoritmus, z nějž se vypočítá odškodné pro Nomuru," řekl deníku Aktuálně.cz Radek Šnábl, šéf odboru ministerstva financí, který má na starosti arbitráže.

Arbitři mají nyní čas zhruba do 15. června stanovit hodnotu IPB v době jejího pádu. Tím bude celá arbitráž mezi státem a Nomurou u konce. Jejich verdikt se dosadí do vzorce, z něhož pak vzejde suma, kterou má stát Nomuře zaplatit.

Podle smírčí dohody to může být nula až sedm miliard. Posudek Nomury hodnotí IPB na 68,5 miliardy korun, experti státu určili necelých 27 miliard. Arbitři se mohou ale pohybovat i mimo tento interval.

Verdikt má dopad na další spor

Rozhodnutí arbitrů bude pak velmi důležité pro další spor - tentokrát stát versus tuzemská největší banka ČSOB, která zkrachovalou IPB převzala.

ČSOB podala žalobu u arbitrážního soudu v Paříži o 1,7 miliardy korun kvůli sporné pohledávce, kterou má stát podle názoru banky uhradit. Stát kontroval protižalobou o nejméně 27 miliard korun, což je podle jeho právníků hodnota padlé banky, o níž se na úkor státu ČSOB obohatila.

Požadavek státu se pak bude měnit v závislosti na verdiktu rozhodců ze sporu s Nomurou.

Ministr financí Miroslav Kalousek.
Ministr financí Miroslav Kalousek. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Čtěte souvislosti:
Miliardový spor státu a ČSOB se probouzí z letargie
Ostrý spor státu a ČSOB si dává zimní spánek
Zvrat: Stát žaluje ČSOB o 27 miliard

"Zároveň se žádostí o zveřejnění smíru požádáme Nomuru o souhlas, abychom mohli informace z naší vzájemné arbitráže použít v dalších souvisejících sporech. Zatím nevím, jestli konkrétní dokumenty nebo důkazy, ale i to je možné," uvedl Šnábl.

Česko si chce s Japonci jednoduše vyjasnit, co musí být utajeno a co smí ve sporu s ČSOB použít.

Smír s Nomurou uzavíral dnes již bývalý ministr financí Vlastimil Tlustý. Od té doby se ozývají požadavky na zveřejnění jeho podmínek. Ministerstvo se brání, že kvůli probíhající arbitráži s ČSOB potřebuje smlouvu ještě tajit.

 

Právě se děje

Další zprávy