Boj státu a Nomury? I po smíru jsou na nože

Adam Junek
16. 4. 2008 16:00
Banka najala guru odhadců hodnoty firem
Foto: Reuters

Praha/Londýn - V noci z úterý na středu definitivně skončila možnost jak Nomury, tak státu učinit jakýkoliv krok ve vzájemné arbitráži vedené v Londýně. Obě strany zaslaly poslední podání a nyní mají arbitři 60 dní na rozhodnutí, jaká byla hodnota IPB v době jejího pádu.

A ač stát s japonskou bankou uzavřel před rokem a půl smír, který říká, že odškodné pro Nomuru bude maximálně sedm miliard, nešlo o formální dotažení sporu. Zejména Japonci nešetřili prostředky a nasadili do závěrečné fáze boje nejtěžší kalibr zbraní.

Od mezitímního nálezu vydaného v roce 2006, který říká, že Česká republika porušila smlouvu o ochraně investic, jde o jediné: jaká byla hodnota padlé banky. Na základě ní se pak určí i odškodné pro japonského investora.

Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Čtěte souvislosti:
Ostrý spor státu a ČSOB si dává zimní spánek
Speciál: Nomura a české miliardy

Finanční guru přichází

A tak obě strany přizvaly znalce, kteří tuto hodnotu měli určit. Nomuře se podařil kousek - získala snad nejuznávanějšího odborníka. Hodnotu IPB pro ni podle zjištění deníku Aktuálně.cz vypočítával autor nejuznávanějších knih v oboru valuace firem - americký profesor Tom Copeland.

Guru ocenitelů byl dříve partnerem a jedním z šéfů společnosti McKinsey, nyní učí na Anderson School of Management spadající pod prestižní Kalifornskou univerzitu. Jeho verdikt zní: 68,5 miliardy korun.

Česko vsadilo na zkušenou americkou společnost Navigant. Ta došla k sumě necelých 27 miliard korun.

Dohoda je na arbitrech

Nyní je na arbitrech Yvesu Fortierovi, jehož určila Nomura, a Peteru Behrensovi za Česko, aby podle sebe hodnotu určili.

A přitom se hypoteticky nemusejí držet mantinelu stanoveného odhady znalců obou stran.

"Právě proto, že oběma stranám vyšla kladná hodnota, je smír velmi důležitý, takto bude cena arbitráže v nejhorším případě sedm miliard," upozornil Radek Šnábl, šéf odboru na ministerstvu financí, který má arbitráže na starosti.

Původně měli rozhodovat arbitři tři. Šéf tribunálu - světově uznávaný sir Arthur Watts - však v průběhu vlekoucího se procesu zemřel. Po dohodě obou stran, aby se arbitráž dále neprotahovala, rozhodnou sami zbylí dva rozhodci. Vymínili si však poradní hlas nezávislého arbitra.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Soud, kde vyhrála Nomura, řeší opět české miliardy

Podle informací Aktuálně.cz jde o jednu ze čtyř největších poradenských firem na trhu.

Jejich rozhodnutí pak bude zásadní pro další spor státu, který se týká pádu IPB. A to spor s ČSOB.

Nejasnosti s vyčíslením škod

ČSOB podala žalobu u arbitrážního soudu v Paříži o 1,7 miliardy korun kvůli sporné pohledávce, kterou má stát podle názoru banky uhradit. Stát kontroval protižalobou o nejméně 27 miliard korun, což je podle jeho právníků hodnota padlé banky, o níž se na úkor státu ČSOB obohatila.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte souvislosti:
Zvrat: Stát žaluje ČSOB o 27 miliard

A právě suma, kterou požaduje stát se může v závislosti na rozhodnutí ve sporu s Nomurou změnit.

"Použijeme číslo arbitráže z Londýna, ale chci zdůraznit, že nám jde ve sporu s ČSOB o spravedlivé ohodnocení IPB, ne o to, aby ČSOB byla co nejvíce poškozena. Jsme připraveni doložit důkazy, že jsme se snažili vyargumentovat co nejnižší ohodnocení," uvedl Šnábl.

 

Právě se děje

Další zprávy