Spotřební mánie Čechů nebere konce

Dušan Klimeš
18. 10. 2006 11:00
Praha - Obchodníci se mohou těšit na Vánoce. Poslední tři roky jim neustále rostou tržby a zákazníci nyní nakupují historicky nejvíc.

Za posledních 33 měsíců tržby maloobchodu rostou a nezdá se, že by čeští kupující měli chuť se jakkoli omezovat. Za srpen se v pokladnách obchodů nakupilo o 6,1 procenta peněz víc než v roce předešlém.

Spotřebitelé se ve sledovaném období nechali nejvíce nalákat na knihy, časopisy, ale i na sportovní potřeby, hudebniny a výpočetní techniku.

Nepotravinářské zboží tak stále zůstává tou dravější složkou, která táhne tuzemský obchod nahoru. Vánoční nákupy zřejmě budou pro obchodníky skutečnými žněmi.

Foto: Reuters

Nákupy do bytu

"Vzhledem ke značné rozkolísanosti tempa růstu tržeb v jednotlivých měsících má lepší vypovídací hodnotu dvanáctiměsíční průměr. A ten se od prosince roku 2005 neustále zvyšuje," míní Vladimír Pikora, analytik společnosti Next Finance.

Kromě "standardních" důvodů pro utrácení, jako je růst mezd, nižší nezaměstnanost a sociální politika státu, vidí Pikora za růstem tržeb boom ve stavebnictví.

"Řada lidí si pořídila nové bydlení, které je třeba zařídit. To ostatně dokládá i fakt, že růst maloobchodu byl tažen i takovými výrobky, jako je elektronika, nábytek a další zboží do domácnosti," domnívá se Vladimír Pikora.

Hypernova zažije opět slevové šílenství
Hypernova zažije opět slevové šílenství | Foto: www.ahold.cz

Auta frčí

Ale nejen vybavování domácností hrálo prim při nákupech v srpnu.

"Výsledek, který ČSÚ zveřejnil, je lepší, než se čekalo. Novinkou je, že lidé začali výrazně více kupovat auta," říká si analytik Raiffeisenbank Aleš Michl.

Tržby z prodeje automobilů meziročně vzrostly o více než patnáct procent. O trochu rychleji přitom rostl obrat autobazarům než prodejcům aut nových.

"Celkově nás z pohledu maloobchodu čeká skvělý rok. Růst tržeb překročí šest procent, což bude dvakrát více než loni," uzavírá Michl.

Foto: ČT24

O tom, že se Česko stává "automobilovou velmocí" hovoří i nejnovější čísla o produkci v rámci naší země. Ta se od ledna do září zvýšila o polovinu ve srovnání s loňským rokem. Automobilky v Česku tak dokázaly za devět měsíců vyrobit 636 tisíc vozů.

Riziko vyšších sazeb

I tato "dobrá" čísla mají svá negativa. Vysoké útraty občanů nutí Českou národní banku, aby se začala strachovat o míru inflace, která má  v takových situacích tendenci růst.

A tak se trh může dočkat dalšího zvyšování úrokových sazeb, které by mělo růst cen udržet v mantinelech, které si ČNB stanovila.

 

Právě se děje

Další zprávy