Spoj Brno-Praha je zlatý důl, k busům přibývají letadla

Marek Homolka, spolupracovník Aktuálně.cz
12. 12. 2007 17:55
Počet leteckých spojů posílí na dvojnásobek
Foto: Ondřej Besperát

Brno - Zatímco autobusové firmy bojují o zákazníky na trase Brno - Praha na dálnici D1, České aerolinie plánují posílit mezi oběma městy letecké spojení.

Od příštího roku by tak měla zdvojnásobit svou kapacitu letecká linka spojující první největší město v zemi s druhým. Akciová společnost Letiště Brno oznámila, že lety na této trase prosperují a zájem zákazníků se zvyšuje.

Pravidelné letecké spojení mezi Brnem a Prahou zahájily České aerolinie před dvěma lety. Spoj létá dvakrát denně na ranní a odpolední lince. Od zahájení provozu už tento spoj využilo šedesát šest tisíc cestujících.

"V roce 2006 byla nabízená kapacita využívána na padesát procent, v letošním roce stouplo vytížení na šedesát jedna procent," uvedl pro Aktuálně.cz Tomáš Pláček, ředitel Letiště Brno.

Linka funguje jako přestupní. Převážná část cestujících ji využívá pro přestup na další evropské nebo dálkové lety. Cena jednosměrné letenky vyjde zájemce na 3500 korun.

Pokud  cestující odlétá z Prahy dál společností, se kterou mají České aerolinie smlouvu, zaplatí za letenku 1600 korun.

Praha, Londýn, Moskva, Gerona

Pro větší komfort cestujících a zlepšení obslužnosti spojových vln pražského letiště se má  v příštím roce zvýšit počet spojů na čtyři denně. 

"O tomto zvýšení jedná vedení Jihomoravského kraje i Letiště Brno s Českými aeroliniemi," dodal Pláček.

Vedle Prahy se z Brna denně létá do Londýna a dvakrát týdně do Moskvy. Na konci října přibyl další denní spoj do španělské Gerony poblíž Barcelony.

Za tento rok odbaví brněnské letiště celkem 420 tisíc cestujících.

 

Právě se děje

Další zprávy