Špatná zpráva: firmy nabízí v průměru o 22% vyšší platy

Veronika Skálová Veronika Skálová
6. 4. 2010 11:36
Zaměstnavatelé nabízejí v průměru vyšší platy. Znamená to ale, že hledají nedostatkové profese
Vyšší číslo ve statistikách neznamená reálně vyšší platy pro nezaměstnané.
Vyšší číslo ve statistikách neznamená reálně vyšší platy pro nezaměstnané. | Foto: Policie Moravskoslezského kraje

Brno - Plat, na který firmy lákají zaměstnance, vzrostl za jediný rok o 22 procent. Ale pozor, rozhodně to není důvod k jásotu či snad hledání nového zaměstnání. Naopak, pro nezaměstnané to není příliš dobrá zpráva.

Tento údaj, tedy nárůst nabízených platů o 22 procent v porovnání s loňským březnem, zaznamenal pracovní portál Agentka.cz. Zatímco před rokem zaměstnavatelé v inzerátech nabízeli v průměru 17 tisíc korun, letos v březnu to bylo průměrně 20 868 korun.

Spíš než velkorysost zaměstnavatelů to však značí jen prohlubování rozdílů mezi nabídkou a poptávkou. Firmy totiž hledají vysoce kvalifikované pracovníky, ale nejvíce nezaměstnaných je mezi lidmi s nižší kvalifikací a vzděláním.

Práci hledají prodavači a zedníci, firmy ale shánějí manažery

Potvrzují to fakta o nabízených a poptávaných typech zaměstnání: "Zatímco nejčastěji poptávané profese jsou obchodní zástupce, manažer nebo vedoucí, nejčastěji hledané profese mezi uchazeči jsou řidič, dělník, administrativní pracovník nebo prodavač," citoval březnové statistiky ředitel portálu Agentka.cz Petr Král.

Přitom nejvyšší platy nabízejí zaměstnavatelé manažerům, analytikům, programátorům či konzultantům. Průměrné částky pro tyto profese překračují 30 tisíc korun. To pak spolu s nedostatkem vhodných uchazečů, a tedy vyšší poptávkou firem, zvyšuje průměrný nabízený plat.

 

Právě se děje

Další zprávy