Soud nemůže poštvat na firmy Pecinův úřad

Tomáš Fránek
28. 10. 2007 0:00
Na počínání farmaceutických firem si stěžoval lékař

Brno - Prošetřete dominantní postavení distributorů léčiv, vyzval lékař antimonopolní úřad. Ten jej odmítl. A lékař šel k soudu, aby to hlídači volné soutěže nařídil. Soud to ale podle verdiktů několika instancí udělat nemůže.

Krajský soud v Brně a Nejvyšší správní soud tak rozhodly v případě žaloby lékaře z Prahy, který po antimonopolním úřadu neúspěšně požadoval, aby se na počínání farmaceutických distributorů  zaměřil.

Neúspěšná žádost

Podle lékaře, který neúspěšně chtěl od čtyř největších firem na trhu koupit údaje o tom, jaké léky a kam posílají, distributoři léčiv zneužívají své postavení na trhu. Proto se obrátil na antimonopolní úřad.

Podle lékaře počínání firem způsobuje to, že "není možné v konečném důsledku nezávisle a spolehlivě zjišťovat reálnou spotřebu léčiv na trhu v Česku. Taková situace existuje v rámci zemí střední a západní Evropy pouze v České republice," uvedl lékař ve své stížnosti.

Antimonopolní úřad ale po prošetření rozhodl, že nic nenasvědčuje, že by se distributoři dopouštěli zneužití dominantního postavení a správní řízení nezahájil.

Postup úřadu potvrdily i soudy. A rozhodly, že nemohou přikázat antimonopolnímu úřadu, aby případ šetřil a správní řízení zahájil.

"Soud nemůže žalovanému uložit, aby takové řízení zahájil," rozhodl senát Nejvyššího správního soudu pod vedením soudkyně Ludmily Valentové.

Pokuta stále hrozí

Distributorům léčiv ale stejně hrozí vysoká pokuta. Těsně před konečným rozhodnutím je totiž pokuta ve výši 113 milionů korun za kartelovou dohodu.

Společnosti Alliance UniChem CZ, Gehe Pharma Praha, Pharmos a Phoenix, někdejší či nynější členové sdružení AVEL, dostaly pokutu za to, že se loni společně domluvily na přerušení dodávek léků do tří nejzadluženějších fakultních nemocnic.

Hospodářské noviny zase tento týden upozornily, že se farmaceutické a zdravotnické firmy ve snaze získat co největší profit zkoušejí korumpovat lékaře.

 

Právě se děje

Další zprávy