Spekulanti, co srazili Zgarbu, porazili stát

Tomáš Fránek
22. 9. 2007 19:50
Smlouva o pozemcích se rušit nebude

Brno - Bezmála dva roky se vlekla kauza spekulací s pozemky v Uhříněvsi u Prahy. Stála křeslo tehdejšího sociálně demokratického ministra zemědělství Ptera Zgarbu. Teď stát definitivně bitvu o lukrativní pozemky prohrál. Spekulanti si tak přijdou na více než miliardu.

Nejvyšší soud totiž podle informací deníku Aktuálně.cz odmítl dovolání Pozemkového fondu, který se snažil zpochybnit převedení pozemků v Praze Uhříněvsi podnikatelům Gabrielu Večeřovi a Václavu Benediktovi.

"Ano mohu potvrdit, že Nejvyšší soud v této kauze rozhodl a  dovolání odmítl," potvrdil deníku Aktuálně.cz mluvčí soudu Petr Knötig.

Souvislosti
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Souvislosti

Zgarba rezignoval, kvůli spekulacím s pozemky - Je to již bezmála dva roky, kdy deník Aktuálně.cz přinesl kauzu spekulací s pozemky a během několika dnů kvůli ní odstoupil ministr Zgarba.

Nepřípadné dovolání

Podle rozhodnutí senátu pod vedením soudce Josefa Rakovského se dovolání Pozemkového fondu, který chtěl dosáhnout určení neplatnosti smlouvy s podnikateli, odmítá s tím, že nejde o rozhodnutí se zásadním právním významem. A pražské soudy tak při zamítnutí žalob fondu nepochybily.

"Je to strašné zklamání, čekali jsme opačný výsledek," uvedl starosta Uhříněvsi Milan Coller. Městská část věřila, že získá pozemky pro sebe.

Pozemkový fond se ale ještě nevzdá a chce, aby celou záležitost posoudil Ústavní soud. "Připravujeme ústavní stížnost," řekl deníku Aktuálně.cz mluvčí fondu Michal Bureš.

Na polích v Uhříněvsi chtěla obec postavit gymnázium, jenže Pozemkový fond je prodal spekulantům. Přes sto hektarů získali velmi levně právě podnikatelé Benedikt a Večeřa.

Jak levně k pozemkům

Ti za pět milionů korun získali během "mimořádného režimu" zhruba sto hektarů v Uhříněvsi. Zde po změně územního plánu vzroste cena jednoho metru čtverečního na 1700 korun. Očekávaný zisk je tedy v tomto případě více než 1,5 miliardy korun.

Lukrativní parcely přihrál obchodníkům s restitučními nároky v létě 2005 Pozemkový fond v čele s exministrem zemědělství Petrem Zgarbou.

Během několika dní, kdy byl zaveden takzvaný "mimořádný režim", úředníci fondu vydali spekulantům v celé republice přes 600 hektarů pozemků, jejichž tržní cena dosahuje dvou miliard korun.

Poté, co na případ upozornil deník Aktuálně.cz a do kauzy se vložil tehdejší premiér Jiří Paroubek, zažaloval Pozemkový fond u soudů své vlastní smlouvy, které se spekulanty uzavřel.

Foto: Ondřej Besperát

Připomeňte si:
Článek Sabiny Slonkové, který odstartoval kauzu, která srazila ministra

Kamarádi s ministrem

Kauza stála post vedení fondu a ministra zemědělství Petra Zgarbu. Mimo jiné proto, že Zgarbovým známým byl i Gabriel Večeřa.

Ten jako jednatel společnosti Landštejn získal i další pozemky od fondu na jihu Čech.

Na rozdíl od Uhříněvsi Nejvyšší soud letos v červnu na základě dovolání o určení vlastnictví Pozemkového fondu rozhodl, že převod půdy firmě byl neplatný.

Podle rozhodnutí Nejvyššího soudu byla při převodu porušena zákonná pravidla o transparentnosti prodeje.

 

Právě se děje

Další zprávy