Smlouva s Nomurou půjde k soudu

Martina Macková
5. 1. 2007 9:50
Praha - Ukáže stát smlouvu s Nomurou občanům, nebo ne? Rozhodovat bude zřejmě soud.

Ministerstvo financí odmítlo poslat kopii smlouvy jednomu z občanů, který o to požádal. Odvolává se na usnesení, které říká, že jde o utajenou informaci.

Tím, kdo o smlouvu žádá, je předseda Nezávislých František Zwyrtek. Nyní podal rozklad proti rozhodnutí ministerstva. Pokud i podruhé resort rozhodne stejně, podá žalobu.

Zwyrtek František
Zwyrtek František | Foto: Ludvík Hradilek, Aktuálně.cz

"Určitě ji podám, v demokratické zemi by to nebylo nic neobvyklého," řekl Aktuálně.cz Zwyrtek.

"U nás ale lidé stále nepochopitelně respektují, když někdo mocný řekne ne, a nic neudělají. Politici si nahoře rozdělují kšefty nevýhodné pro Česko a normální lidé jen nadávají," míní Zwyrtek.

Šaškárna, říká politik

Důvody ministerstva tajit smlouvu nechápe. "Napsali mi, že usnesením z 15. listopadu byla smlouva zařazená mezi utajené dokumenty. Ale smlouva byla podepsaná 30. listopadu, tak proč a kdo rozhodl už dopředu, že se to občan nedozví, když by mu tuto informaci dát měl. Je to šaškárna," soudí Zwyrtek.

Ministerstvo se zatím - přes urgence redakce Aktuálně.cz - k odmítnutí nevyjádřilo.

Pokus ekologů

  • Vymoci smlouvu státu se soukromou firmou se pokoušela loni také organizace Ekologický právní servis, která požádala ministerstvo průmyslu a obchodu o text dohody s firmou Hyundai o investici v Nošovicích.
  • Ministerstvo také odmítlo zveřejnit dohodu s tím, že jde o obchodní tajemství.
  • "Pokud dojde k žalobě, je velká šance na úspěch. Politikové občany podceňují, a v daném případě se asi ani nepodívali do textu zákona. Smlouvu s Nomurou prostě neutají, i když asi vědí, proč se o to snaží," uvedla právnička Jana Hamplová, který zpracovala odvolání..

Co přesně stojí ve smlouvě o smíru s japonskou Nomurou, chce vláda zveřejnit až v dubnu. 

Podle zákona o poskytování informací by přitom stát neměl s vydáním informací váhat.

"Smlouva je napsána tak, aby v současnosti nespadala pod ustanovení zákona o poskytování informací. Je tedy postavená na nulové variantě. Důvody pro nezveřejnění pominou v průběhu čtyř měsíců. Zájmem státu je maximalizovat benefity smlouvy, zejména benefity pro Českou národní banku, která není smluvní stranou, ale ministerstvo financí jednalo za ni," potvrdil Aktuálně.cz přesně před měsícem Radek Šnábl, který za ministerstvo s Nomurou jednal.

U soudu je nyní i smlouva státu s Hyundai. O ni požádali loni právníci z organizace EPS. Ministerstvo průmyslu odmítlo zveřejnit kompletní smlouvu včetně dodatků, které prohlásilo za obchodní tajemství. "Uvidíme, jak na to soud zareaguje," řekl Aktuálně.cz Jiří Nezhyba z EPS.

Úřady mají právo utajovat některé informace, nicméně se to netýká těch rozhodnutí, která mají rozpočtový dopad. A takovým rozhodnutím je smlouva i usnesení o smíru s Nomurou. V tom případě neobstojí ani argument o obchodním tajemství.

 

Právě se děje

Další zprávy