Policie: Ovlivňování v Nomuře? Nesmysl

Adam Junek
2. 12. 2006 16:10
Praha - Ministerstvo financí má prý důkazy, že vyšetřování kauzy Nomura bylo ovlivňováno předešlou vládou. Podle policejních zdrojů je to nesmysl.

Představitelé ministerstva financí tvrdí, že objevili dokumenty, které dokazují že v minulosti se ČSSD i bývalý ministr financí Bohuslav Sobotka snažili politicky ovlivňovat trestní případy související s pádem IPB. Uvedla to dnešní Mf Dnes.

Policie však ministerské tvrzení popírá.

"Je to naprostý nesmysl. Kolem vyšetřovatelů v této kauze se chodilo po špičkách. Dokonce se neobjevovaly ani běžné dotazy ze strany třeba policejního prezidenta, jak vyšetřování postupuje," sdělily pod podmínkou anonymity deníku Aktuálně.cz zdroje z protikorupční služby, která měla vyšetřování lidí spojených s pádem IPB na starosti.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Smír s Nomurou: Téměř nulová varianta - Přečtěte si, jak vypadá smír, kterým končí spory s japonskou Nomurou, jež ovládala zkrachovalou IPB.

Podle Radka Šnábla, který jednání o smíru za ministerstvo financí vedl, jde hlavně o memorandum z roku 2003 tehdejšímu premiérovi Špidlovi a ministru Sobotkovi. Právní kancelář zastupující stát u arbitráže s Nomurou v něm doporučuje, že pokud by Nomura nebyla ochotna přistoupit na požadavky Česka o mnohamiliardové odškodné, je třeba "usilovat o rozšíření trestního stíhání na další osoby spojené s Nomurou," napsala list MFD. Což se skutečně loni v prosinci a letos stalo.

Trestně stíhánými se stali bývalí manažeři Nomury Randall Dillard, David Thirsk a Eduard Onderka. A právě pro ně zřejmě podle smírčí dohody s Nomurou žádá ministr financí Vlastimil Tlustý milost u prezidenta Václava Klause.

Foto: Aktuálně.cz
Milosti pro lidi z Nomury? Na hraně - Právní experti pochybují o kroku vlády, která Nomuře slíbila, že požádá o milost pro její bývalé manažery.

Ovlivňování kauzy odmítl Sobotka jako politicky účelové.

Také Hana Marvanová, která v kauze zastupuje zájmy třetího hráče spletitého sporu ČSOB, politické tlaky odmítá. "Rozhodně odmítám, že bych podávala trestní oznámení na tyto osoby pod jakýmkoli tlakem. Naopak jsem měla spíš pocit, že vůle je opačná neprošetřovat tu kauzu. Až po několika mých stížnostech se to dostalo na protikorupční jednotku," řekla Marvanová deníku Aktuálně.cz.

"Trestní oznámení jsem podávala spolu s novými důkazy, které vedly k trestnímu stíhání," doplnila Marvanová.

Již citované zdroje z Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality, která kauzu dostala až na počátku loňského roku, tvrdí, že ani tento opačný tlak necítily.

V současnosti je vyšetřování téměř u konce. Chybí jen několik úkonů. Mimo jiné výslechy Dillarda a Thirska. Ti však podle anglo-amerického práva vypovídat nemusejí. Protikorupční jednotka se podle informací Aktuálně.cz snaží pomocí tak zvané právní pomoci dostat alespoň písemné odpovědi.

 

Právě se děje

Další zprávy