Vláda zveřejní dohodu s Nomurou. V dubnu

Adam Junek
4. 12. 2006 13:15
Praha - Co přesně stojí ve smlouvě o smíru s japonskou Nomurou? Veřejnost se to dozví až v dubnu příštího roku.

Jak smlouva, tak vlastní usnesení vlády, které řeší smír s Nomurou, by přitom měly být zveřejněny. Vyplývá to ze zákona o poskytování informací.

A ministerstvo financí to na dotaz redakcí deníku Aktuálně.cz a Rádia Česko přiznalo. Zvěřejnění obou dokumentů plánuje úřad na duben příštího roku.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Smír s Nomurou: Téměř nulová varianta
Přečtěte si, jak vypadá smír, kterým končí spory s japonskou Nomurou, jež ovládala zkrachovalou IPB.

"Smlouva je napsána tak, aby v současnosti nespadala pod ustanovení zákona o poskytování informací. Je tedy postavená na nulové variantě. Důvody pro nezveřejnění pominou v průběhu čtyř měsíců. Zájmem státu je maximalizovat benefity smlouvy, zejména benefity pro Českou národní banku, která není smluvní stranou, ale ministerstvo financí jednalo za ni," potvrdil Radek Šnábl, který za ministerstvo s Nomurou jednal.

Odmítl konkretizovat výhody pro ČNB plynoucí ze smlouvy. "V této chvíli to není možné."

Úřady mají právo utajovat některé iformace, nicméně se to netýká těch rozhodnutí, které mají rozpočtový dopad. A takovým rozhodnutím je smlouva i usnesení o smíru s Nomurou. V tom případě neobstojí ani argument o obchodním tajemství.

Vláda na uzavřeném zasedání, na němž rozhodla i o návrhu na exekuci v ústecké Setuze, dala ministru financí Vlastimilu Tlustému mantinely, v nichž se při jednání s Nomurou může pohybovat. Deníku Aktuálně.cz a Rádiu Česko to potvrdil sám ministr.

Podle těchto mezí mohl ministr jít i na dohodu, která by Nomuře přiznala odškodné až do výše sedmi miliard korun. A tak také smír nakonec dopadl. Podle utajované smlouvy končí spory mezi Nomurou a státem "téměř nulovou dohodou".

Případné platby budou na základě rozhodnutí nového arbitra omezeny mantinely, a to právě těmi, které měl pro vyjednávání Tlustý.

"Je to varianta blízká nule. Pro mě je důležité, že je odvrácena hrozba plateb desítek miliard korun," prohlásil Tlustý.

Nejkontroverznější částí dohod je mimosmluvní závazek vlády, že prostřednictvím ministra financí požádá prezidenta Václava Klause o milost pro trestně stíhané manažery Nomury tedy především Randalla Dillarda, Davida Thirska či Eduarda Onderku.

Foto: Aktuálně.cz
Milosti pro lidi z Nomury? Na hraně 
Právní experti pochybují o kroku vlády, která Nomuře slíbila, že požádá o milost pro její bývalé manažery.

Klausův mluvčí Petr Hájek uvedl, že budou zpracovány standardně.

Někteří právníci ale upozorňují, že jde o víc než nestandardní krok, který navíc může mít dalekosáhlé dopady. "Beztrestnost" by si mohli chtít koupit i další stíhaní a pokud by jim to nebylo umožněno, mohli by napadnou republiku za nerovný přístup k právu.

 

Právě se děje

Další zprávy