Slovnaft prodal pumpy,z Česka ale nemizí

Tomáš Fránek
21. 6. 2006 18:00
Brno/Bratislava Jeden z důležitých hráčů na českém trhu s pohonnými hmotami, slovenská společnost Slovnaft, prodala třetinu svých čerpacích stanic především na Moravě.

Infobox

Kolik má kdo čerpacích stanic:

Benzina 306
OMV 216
Čepro (EuroOil) 193
PapOil 139
Shell 142
Agip 75
Robin Oil 69
Obchodní řetězce 67
JET (Conoco Phillips) 44
Esso 40
Slovnaft - 30
Menší soukromé firmy asi 1000

Ještě před dvěma roky Slovnaft, jehož vlastní maďarská společnost MOL, provozoval v Česku 44 benzínových čerpadel  a patřil mezi deset největších hráčů na tuzemském trhu. Nyní mění strategii.

Rozhodl se zbavit těch čerpacích stanic, které postavil především na Moravě v blízkosti hranice ze Slovenskem.

Zatím nevíme

Nové majitele tak už mají čerpací stanice ve Vsetíně, Veselí nad Moravou, Hodoníně nebo Zlíně. Slovnaft si nechal třicet benzínek. "V blízké budoucnosti další čerpací stanice prodávat nebudeme," uvedla pro Aktuálně.cz mluvčí Slovnaftu Hana Šimková.

Slovnaft zatím ale nechce ani říct, jaká bude jeho další strategie v Česku, tedy na trhu, který firma ve své výroční zprávě označila za nejdůležitější v zahraničí. "Firma nyní pracuje na nové strategii maloobchodního prodeje a teprve až po jejím dokončení budeme moci odpovědět na otázku, jak bude vypadat další působení v Česku," dodala mluvčí Slovnfatu Šimková.

Zatím tak není jasné, zda bude chtít Slovnaft stavět v Česku nové čerpací stanice,  podle původních plánů chtěla firma investovat kolem půl miliardy korun. Nakonec v minulém roce investovala asi devadesát milionů.

Konkurence na trhu

Slovnaft není první velkou zahraniční firmou, která přehodnotila svoje plány na českém trhu, kde je přes dva tisíce čerpacích stanic, a tak vzájemná konkurence tlačí dolů maloobchodní marže. K tomu se ještě přidává další tlak na ceny, který přichází od levnějších benzínek u hypermarketů.

Svoje čerpací stanice už v polovině minulého roku prodala společnost Aral, která měla předloni ztrátu ve výši patnáct milionů korun. Benzínky od ní koupila společnost OMV a poslední z nich dnes "převlékla" z modré barvy Aralu do své zelenomodré.

Také OMV však podle Hospodářských novin v Česku prodělala 116 milionů korun. "Stoupající prodejní ceny našich produktů zrovna nepodporují jejich odbyt. Čili je jasné, že jakmile se cena dostane do oblasti přes 30 korun, nenaskočí konzum tak, jak bychom si představovali," uvedl generální ředitel OMV v ČR Karel Slepicka.

Špatná čísla má i společnost Benzina, která má v Česku největší síť čerpacích stanic. Měla za minulý rok ztrátu ve výši 499 milionů korun.

Problémy se soudem

Slovnaft má silnou pozici v dodávkách pohonných hmot na český trh, ve velkoobchodním prodeji benzinu a nafty mu patří pětadvacet až třicet procent. V Česku ale má také problémy se soudy.

Firma z Tatarstánu totiž tvrdí, že jí Slovnaft dluží za obchody z počátku devadesátých let 830 milionů slovenských korun. Údajnou pohledávku získala firma Ashford Technologies z Britských Panenských ostrovů a soudně ji vymáhá.

Zatímco slovenské soudy pohledávku neuznaly, v Česku minulý rok v září vydal soud příkaz k exekuci zdejšího majetku Slovnaftu. Firma se odvolala, soud o stejnou pohledávku však navíc běží i v Rakousku. "Společnost považuje možnost, že by prohrála spor na českém a rakouském soudu za málo pravděpodobný," uvedlo vedení firmy ve výroční zprávě za minulý rok.

 

Právě se děje

Další zprávy