Drahý benzín OMV svědčí

Dušan Klimeš
16. 5. 2006 16:00
Vídeň - Se skřípěním zubů sledují motoristé růst cen benzínu a ropy. Naopak s radostným úsměvem je sledují naftařské společnosti.

Ceny barelu ropy okolo 70 dolarů jim totiž přinášejí nemalé zisky.

Dnes se o tom přesvědčili i akcionáři společnosti OMV. Její čistý zisk za první čtvrtletí vzrostl o čtvrtinu na 319 milionů euro. Za tímto růstem stála právě vysoká cena surové ropy.

Na druhou stranu však tento výsledek zklamal analytiky. Nejen společnosti OMV se totiž snižují marže za rafinaci.

Konkurenčnímu gigantu PKN Orlen se čtvrtletní zisk z tohoto důvodu dokonce meziročně propadl o 45 procent, přesto byl na podobné úrovni jako v posledním čtvrtletí roku 2005.

Dobrých výsledků dosáhl maďarský petrochemický koncern MOL, jenž vykázal nárůst čistého zisku padesát čtyři procent.

Spojením porazit ČEZ

Událostí posledních dní na ropném a energetickém trhu bylo spojení firmy OMV a Verbund. Vznikne tím nejen přední středoevropská energetická skupina, ale i největší firma podle tržní kapitalizace tohoto regionu.

Ropný vrt
Ropný vrt | Foto: Reuters

O toto výsadní postavení se dlouhou dobu přetahovala společnost OMV s českým energetickým koncernem ČEZ. Tomu se jeden čas i podařilo titul "krále regionu" získat. Nyní však spojení soukromé OMV a státní Verbund vytvoří největší moloch ve střední Evropě.

Analytici záměr obou firem kritizovali, protože podle nich ze spojení nevyplynou žádné významné úspory ani jiné přínosy. OMV však odhadla úsporu z fúze na nejméně 100 milionů eur ročně.

Se zkupováním jiných firem má už ale OMV své zkušenosti. V březnu tohoto roku přebrala sedmdesát pump společnosti Aral. Čeští motoristé tak přišli o "své" modrobílé čerpací stanice, neboť rakouský naftař je začal okamžitě přebarvovat do svých barev.

V březnu tohoto roku navíc pronikla na turecký trh pomocí nákupu akcií firmy Petrol Ofisi. Podíl činí 34 procent a OMV za něj zaplatila 1,05 miliardy dolarů

Ale o tom, že velikost není vše, svědčí výsledky prestižní ankety CZECH TOP 100 obdivovaných firem. Tam se ve své kategorii OMV Česká republika sice umístila na čtvrtém místě, "na frak" jí však dala jiná ropná společnost, Shell Czech Republic, která se umístila na místě druhém.

Vyplácí se i trubky

Nejen černé zlato však dokáže přinést patřičné zisky. I firmy, které dodávají "pouze" služby s tímto spojené, na růstu cen profitují.

Příkladem je firma Mero, která je ze sta procent vlastněna státem. Ta je vlastníkem a provozovatelem české části ropovodu Družba a ropovodu IKL a je jediným přepravcem ropy do České republiky.

Její čistý zisk za rok 2005 vzrostl o 76 na 149 milionů korun při růstu tržeb 18,5 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy