Sledovaný případ Vietnamce Thanha. Policie ho vyhostí

Karel Toman
4. 3. 2009 13:54
O případu budou rozhodovat ještě ústavní soudci
Vietnamec Le Kim Thanh v trenýrkách ve zprávách televize Nova
Vietnamec Le Kim Thanh v trenýrkách ve zprávách televize Nova | Foto: Repro Aktuálně.cz

Praha, Bělá - Jezová - Šestadvacetiletý Vietnamec Le Kim Thanh, který do Česka přijel za prací, se bude muset do několika týdnů vrátit zpět do své vlasti. Cizinecká policie zamítla jeho odvolání proti deportaci kvůli neplatnému pracovnímu povolení.

Případ toho Vietnamce řešila i vláda, zastal se ho ministr Michael Kocáb.

"Dobu vyhoštění jsme zkrátili z pěti na jeden rok," řekla mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová.

Pro připomenutí: šestadvacetiletý Le Kim Thanh vloni v létě nastoupil do práce u českého výrobce koberců do aut. Pracovní agentura mu slíbila, že se postará o jeho pracovní povolení, vyřídila ho ale až tři týdny po jeho nástupu do práce. Thanh tak, aniž by o tom věděl, pracoval tři týdny nelegálně. Policie za to koncem roku rozhodla o jeho vyhoštění na tři měsíce. 

Thanh ale neodjel. Navíc byl tou dobou nemocný a nestihl podat proti rozhodnutí odvolání. Jeho i tři další Vietnamce proto policie zatkla a rozhodla o jeho vyhoštění na pět let. Proti tomuto rozhodnutí se už za mladíka odvolala organizace Poradna pro občanství/Občanská a lidská práva, která ho zastupuje. Právě o tomto odvolání teď bude Ředitelství služby cizinecké policie rozhodovat.

Thanh se do Vietnamu vrátit nechce. Jako tisíce jeho krajanů se tam na cestu do Čech zadlužil a navíc musí živit rodinu žijící v nuzných poměrech.

„Správní orgán má možnost vyhoštění prodloužit, potvrdit, nebo zrušit. To bychom ale předjímali," naznačila mluvčí Rendlová.

Podle Thanhova zástupce Pavla Čižinského však bez ohledu na rozhodnutí stále platí první vyhoštění na tři měsíce. Spoléhá teď proto na mimořádnou ústavní stížnost, kterou v Thanhově případu Poradna pro občanství podala.

Thanh zosobňuje tisíce cizinců

„Jde o věc, která přesahuje jeho vlastní zájmy. Týká se obecně interpretace toho, co je vyhoštění a kdy zasahuje do ústavou zaručených práv. A tím i tisíců dalších cizinců," vysvětluje Čižinský, proč se s Thanhovým případem obrátil až k nejvyšší české soudní instanci.

Doufá teď, že Ústavní soud přizná jeho stížnosti odkladný účinek a zastaví tak dočasně úkon, který byl stížností napaden - tedy Thanhovo vyhoštění. I pokud jeho předpoklad nevyjde, existují podle něj další prostředky.

 

Právě se děje

Další zprávy