Návrat cizinců začíná, první den jsou zájemců stovky

Karel Toman
16. 2. 2009 16:40
Stát za návrat cizinců zaplatí 60 milionů
Hala v havlíčkobrodském Pleasu, více než polovina šiček jsou mongolky.
Hala v havlíčkobrodském Pleasu, více než polovina šiček jsou mongolky. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ode dneška mohou žádat cizinci vládu o peníze na návrat do rodné země. Vstoupilo totiž v platnost vládní opatření, které na pomoc propuštěným cizincům schválila vláda.

Součástí opatření je i program dobrovolného návratu zhruba dvou tisíc cizinců. Pokud cizinec na návrh přistoupí, vláda mu zaplatí letenku domů, dá mu kapesné 500 euro a zároveň šanci se v budoucnu do Česka vrátit. Opatření přijde státní pokladnu zhruba na 60 milionů.

O letenku do své vlasti a 500 eur (asi 14 500 korun) dnes požádalo okolo šedesáti cizinců, kteří v důsledku ekonomické krize přišli v České republice o práci. Jejich počet se mění, další totiž čekají na registraci, sdělila ČTK Hana Malá z tiskového odboru ministerstva vnitra.

Podle serveru Novinky.cz přišly kvůli nabídce dobrovolného návratu jen na cizinecké oddělení v Plzni stovky cizinců.

"Během prvních třech hodin jsme nabrali dvaapadesát žádostí. Drtivá většina jsou Mongolci. Při vyplňovaní formuláře mají k dispozici tlumočníka. Vyřízení jedné žádosti trvá asi dvacet minut. Vyčlenili jsme k tomu čtyři policisty, kteří se budou věnovat pouze této agendě," řekla Novinkám mluvčí západočeské policie Ilona Vaníčkováupřesnila Vaníčková.

Březen: 12 tisíc cizinců bez práce

V Česku pracuje na tři sta tisíc cizinců. Podle analýzy ministerstva vnitra může do března v Česku ztratit práci až 12 tisíc pracovníků ze zahraničí. Pokud se ale hospodářství rychle nezlepší, vyprší v polovině letošního roku pracovní povolení 68 tisícům cizinců a velké části z nich nebude zřejmě obnoveno.

Nevládní organizace ale upozorňují na to, že zvlášť pracovníci z Asie se na cestu do Česka velmi zadlužili a budou se tu snažit za každou cenu zůstat. Jen Vietnamců je přitom v Česku na šedesát tisíc.

 

Právě se děje

Další zprávy