Špatné časy se vrátily, každý desátý může být bez práce

Veronika Skálová Veronika Skálová
9. 2. 2009 11:40
Míra nezaměstnanosti poskočila nejvíc v historii
Míra nezaměstnanosti poskočila dvakrát víc, než odborníci předpokládali.
Míra nezaměstnanosti poskočila dvakrát víc, než odborníci předpokládali. | Foto: Aktuálně.cz

Brno - Dvakrát rychleji, než předpovídali odborníci, rostla v lednu nezaměstnanost v Česku.

Míra poskočila z prosincových šesti procent na 6,8 procenta. "Jedná se o nejvyšší skok v nezaměstnanosti v historii Česka. Počet volných pracovních míst spadl na téměř tříleté minimum. Počet nezaměstnaných se v lednu přehoupl přes laťku 390 tisíc, a dosáhl tak nejvyšší hodnoty od dubna 2007," řekla k tomu analytička Helena Horská z Raiffeisenbank.

Optimistický není ani pohled do budoucna. Podle odborníků bude růst míry nezaměstnanosti pokračovat. "I v únoru by mohl přijít skok o dalších několik desetin. Od března začnou pracovat odvětví, která nabízejí sezónní práci. Jejich vliv však nebude nijak silný, protože právě na tato odvětví krize dopadá. Meziročně tedy bude možná výkyv nezaměstnanosti ještě větší," uvedl analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka.

Největší vlna propouštění podle něj sice již přechází, ale může přijít další v závislosti na vývoji krize. Odhad, že nezaměstnanost přesáhne v průběhu letošního roku osm procent, je podle Hatlapatky velmi reálný. "Odvážil bych se tvrdit, že v druhé polovině se můžeme přiblížit i dvouciferným číslům," naznačil analytik.

Úřady práce: nevíme o všech místech

Zatímco vloni v lednu evidovaly úřady práce téměř 146 tisíc pracovních míst, letos jich mohly uchazečům o zaměstnání nabídnout jen 68 tisíc. Od prosince tak ubylo příležitostí o 22 tisíc, meziročně dokonce o 77 tisíc. O jedinou pozici se tak v průměru uchází přibližně šest žadatelů.

Nejhorší situace je z tohoto pohledu na Jesenicku, kde na jedno místo připadá 54,8 uchazeče. "Je to dáno hned několika faktory. Například máme v evidenci stovku živnostníků, kteří přerušili živnost na zimu a na jaře se k ní zase vrátí. Jakmile začnou veřejně prospěšné práce, ubude dalších 200 lidí, část nezaměstnaných se uplatní díky sezónním pracím," uvedl šéf jesenického úřadu práce Martin Viterna.

Navíc upozorňuje, že úřad eviduje pouze část volných pracovních míst. "Mluvím o tom se šéfy podniků a často slýchám, že při obsazování míst často využívají osobní vazby nebo doporučení. Jinak řečeno, hledají zaměstnance přes známé raději než přes úřad práce," dodal.

Zaměstnavatelé jsou opatrní

Míra nezaměstnanosti na 6,8 procenta není sice vyšší než v letech 2004 a 2005, ale analytici varují právě před rychlým růstem. Navíc tento nárůst podle nich hned tak neskončí. "Nápor na úřadech práce v dalších měsících nepoleví, protože řadě lidí byly rozdány výpovědi teprve během ledna," upozornila analytička.

Rychlý růst nezaměstnanosti podle lidí z úřadů práce výrazně ovlivnil konec řady pracovních smluv uzavřených na dobu určitou. Mnozí zaměstnavatelé dávají přednost tomu neobnovit tyto závazky hned, ale až po pár měsících, až budou mít jasněji ve vývoji poptávky.

"Tyto smlouvy u nás končily v celé řadě odvětví - mimo jiné ve stavebnictví i strojírenství. Řada lidí ale už má příslib, že například v březnu nebo dubnu budou mít své místo zpátky," podotkla Stanislava Zemanová, ředitelka Úřadu práce v Jindřichově Hradci. V tomto okrese se nezaměstnanost zvýšila téměř o 30 procent, tedy nejvíc v celé republice.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte: Jak zmírnit dopady krize? Blogeři hledají odpověď 

 

Právě se děje

Další zprávy