Vietnamec rozdělil vládu, stát řeší osud tisíců cizinců

Karel Toman
11. 2. 2009 13:19
Ministr Kocáb se znovu zastal vietnamského dělníka
Vietnamec Le Kim Thanh v trenýrkách ve zprávách televize Nova
Vietnamec Le Kim Thanh v trenýrkách ve zprávách televize Nova | Foto: Repro Aktuálně.cz

Praha - Stále zřetelněji se rýsuje, proč je budoucí osud Vietnamce Le Kim Thanha důležitý.

Právě na něm se totiž zřejmě ukáže, jak tvrdý nebo naopak vstřícný postoj zvolí stát v těžkých časech k cizincům. Ti tu pro něj ještě nedávno pomáhali tvrdou prací šroubovat hospodářský růst na pracovních místech, kam se Čechům příliš nechtělo.

Teď ale masově přicházejí o práci a stát najednou řeší, jak se jich zbavit.

Stále jasnější také je, že dvojí přístup k Thanhovi a cizincům dělí vládu a že vlídnější postoj tahá v kabinetu za kratší konec.

Dnes se to pokusil změnit ministr pro lidská práva a menšiny Michael Kocáb za Stranu zelených.

Třicet tisíc cizinců bez práce

"Česká společnost by měla být velkorysá a ohleduplná, jednou bude opět cizí pracovníky potřebovat," řekl ministr pro agenturu ČTK. "Případ může ukázat, zda český stát a jeho instituce dokáží citlivě a správně posuzovat případy cizinců, kteří nyní přicházejí o práci," dodal.

Podle čerstvých statistik přišlo o práci v Česku v loňském posledním čtvrtletí 17 tisíc agenturních pracovníků, tedy z drtivé většiny cizinců. V prvním čtvrtletí letošního roku je bude podle ministerstva vnitra následovat dalších dvanáct tisíc cizinců.

Osud šestadvacetiletého Vietnamce Le Kim Thanha je už dostatečně známý: vystřídal několik zaměstnání, kde nebral ani minimální mzdu a nakonec ho zatkla cizinecká policie.

"Je to muž, který třikrát porušil zákon," tvrdí o něm od té doby opakovaně ministr vnitra Ivan Langer. Kocáb jej v pondělí na vládě požádal, aby správnost rozhodnutí cizinecké policie o Thanhově vyhoštění přezkoumal.

Mirek Topolánek a Ivan Langer na tiskové konferenci po jednání vlády.
Mirek Topolánek a Ivan Langer na tiskové konferenci po jednání vlády. | Foto: Ondřej Besperát

Na pondělní tiskové konferenci vlády, kde Langer představil svůj plán, jak cizince vrátit domů, ministr vnitra prohlásil, že s Thanhem sice soucítí, že však do jeho případu zasahovat nebude. "Jsem ministr vnitra a nelze vyslat signál, že přimhouřím oči proto, že je v problémech," řekl.

"Nerespektoval soudní rozhodnutí o vyhoštění, pracoval bez pracovního povolení, nenahlásil místo pobytu," vpadl Langerovi na tiskovce do řeči premiér Mirek Topolánek s výčtem Thanhových údajných trestných činů.

Proti Thanhovu vyhoštění se mezitím  postavily respektované nevládní organizace.

Skončí Thanh u Ústavního soudu?

Podle Langera teď o Thanhově osudu rozhodne soud. Pavel Čižinský z Poradny pro občanství/Občanská a lidská práva naproti tomu tvrdí, že o vyhoštění může v Thanhově případě rozhodnout jen cizinecká policie nebo ministerstvo vnitra v takzvaném přezkumném řízení. Poradna podle něj zvažuje stížnost k Ústavnímu soudu.

Foto: Ludvík Hradilek

Kocáb dnes úřadům doporučil, aby se nad situací Vietnamce důkladně zamyslely. "Žije a pracuje tisíce kilometrů od domova, kontakt s úřady a zaměstnavateli mu zajišťuje agentura práce. Neumí český jazyk, v případě problémů hrozí doma ve vzdálené vlasti další sankce jemu i jeho rodině," řekl Kocáb, který čeká na oficiální stanovisko ministerstva vnitra. .

"Striktní postup státní správy může v době obav desítek tisíc lidí o práci zvyšovat ostražitost obyvatel vůči cizincům žijícím a pracujícím v ČR. Blbé nálady a špatných zpráv je v těchto dnech ale dost," dodal Kocáb.

 

Právě se děje

Další zprávy