Slabá koruna zdražuje mobily. Operátoři zvedají ceny

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
2. 3. 2009 19:48
Ceny se zvýšily až o pětinu
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Mobilní operátoři v Česku v uplynulých dnech zdražili ceny telefonů, a to až o několik set korun.

Důvodem je podle nich slábnoucí koruna, kvůli které je zboží z dovozu dražší. Změny cen se ve většině případů týkají nedotovaných přístrojů.

Úprava cen

"U vybraných typů telefonů skutečně došlo v porovnání s předchozím měsícem k úpravě cen. Tato úprava je reakcí na klesající kurs české měny, která v posledním období oslabila zhruba o 15 procent," uvedla Jitka Pajurková z tiskového oddělení T-Mobile.

Operátor tak hlavně u nedotovaných mobilů od března zvýšil ceny zhruba o 10 až 15 procent.

Zdražení u přístrojů bez dotace přiznala také Miroslava Dvořáková z oddělení komunikace O2, a to až o 20 procent.

Výjimkou je Vodafone, který zvedl ceny výhradně u telefonů dotovaných - přibližně o pět až osm procent. Podle mluvčího Miroslava Čepického operátor zmírnil dopad na zákazníky tak, že vybrané modely zdražil u nižších tarifů. "Na vyšších tarifech Vodafone i v únoru telefony zlevňoval," dodal Čepický.

Zatímco ještě půl rokem se koruna vůči euru obchodovala kolem 25 korun, před několika dny útočila na hranici 30 korun za euro. Obecně platí, že zatímco exportérům slábnoucí měna prospívá, dovoz se naopak zdražuje.

Kurz koruny vadí

Slabým kurzem koruny argumentovaly v minulém týdnu také plynárenské firmy v Česku, které přistoupily od dubna k mnohem mírnějšímu zlevnění plynu, než analytici očekávali.

Zatímco trh čekal zlevnění až k deseti procentům, E.ON, RWE Transgas i Pražská plynárenská snížily ceny v průměru o tři procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy