Selhali jsme, přiznali manažeři znárodněných bank

Ekonomika Ekonomika
10. 2. 2009 17:20
Bankéři vypovídali před komisí, hovořili o lítosti
Znak britské libry
Znak britské libry | Foto: Reuters

Londýn - Hlubokou lítost nad svým selháním ve finanční krizi v úterý v britském parlamentu přiznali bývalí šéfové britských bank Royal Bank of Scotland (RBS) a Halifax Bank of Scotland (HBOS).

Tom McKillop a Fred Goodwin z RBS a Dennis Stevensen a Andy Hornby z HBOS se z chyb vyznali na veřejném zasedání vyšetřovacího výboru britského parlamentu.

Všichni ale zároveň dodali, že nebylo možné odhadnout začátek a rozsah krize a už vůbec ne objem peněz daňových poplatníků, které záchrana obou bank stála.

Z vrcholu na dno

Všichni čtyři bankéři snášeli klidně často ostrou kritiku poslanců, kteří tvrdili, že ještě nezažili své voliče tak rozhořčené. Při slyšení nicméně vyšlo najevo, že HBOS propustila před čtyřmi lety šéfa oddělení posuzujícího rizika Paula Moorea, který varoval vedení banky, že přehnaně riskuje.

Hornby podle svých slov ještě nikdy nezažil, aby se situace tak rychle zhoršovala. Peněžní ústavy se teď podle něj musí "soustředit na jednoduchost" svých operací, uvedla agentura Reuters.

Poslanec John Mann podle ČTK kritizoval fakt, že Hornby je stále externí poradcem HBOS za odměnu, která by stačila na platy 36 řadových zaměstnanců banky. Ředitel RBS Goodwin řekl, že za loňský rok neměl žádné prémie. Měl však plat 1,46 milionu liber a s "odchodným" dostal za rok 2008 celkem 2,9 milionu liber. Hornby přiznal, že systém, v němž odměny za krátkodobý zisk mohou mnohonásobně převýšit plat, by se měl změnit.

RBS byla svého času pátou nejcennější bankou na světe. Loni ale kvůli krizi skončila se ztrátou 28 miliard liber, což byla historicky největší roční ztráta nějaké společnosti v Británii. Do ztráty se dostala i HBOS. Obě banky proto před časem britská vláda zestátnila a před krachem je zachránila miliardovými úvěry.

Nevypadalo to

Britský premiér Gordon Brown nato prohlásil, že ztráty RBS vznikly v důsledku nezodpovědnosti, za jejíž vrchol označil nákup holandské banky ABN Amro v říjnu 2007. McKillop z RBS dnes přiznal, že táto koupě byla "velkou chybou", ale dodal, "že v čase, kdy k ní došlo, to tak nevypadalo". Hornby z HBOS zase poukázal na to, že za poslední dva roky přišel o mnohem víc peněz, než kolik vydělal.

Pod Hornbyho dohledem se HBOS začlenila do konkurenční banky Llodyds TSB. Nové bance poskytl stát 17 miliard liber a teď mu v ní patří 43,4 %. V RBS vlastní stát 68%. Na jej "rekapitalizaci" vynaložil nejprve 37 miliard liber, které ale nedávno podpořil dalšími 20 miliardami.

Když pak vedení banky oznámilo, že chce vyplatit svým zaměstnancům miliardu liber na odměnách, vyvolalo to na politické scéně poprask a ustavení zvláštní komise, která má způsob odměňování ve státních bankách prověřit.

Britská problémová banka Royal Bank of Scotland dnes oznámila, že plánuje propustit v Británii 2300 zaměstnanců, což představuje zhruba dvě procenta celkové pracovní síly v zemi. Podle generálního ředitele Alana Dickinsona je propouštění nutné ke zlepšení výkonnosti banky za současné ekonomické krize.

 

Právě se děje

Další zprávy