Zadřený stroj ekonomiky mají rozjet miliardy eur

Karel Toman
7. 2. 2009 16:15
Banky přestaly půjčovat
Foto: Reuters

Vídeň - Evropská banka pro obnovu a rozvoj chce promazat zadrhlý finanční stroj střední a východní Evropy. Svůj letošní rozpočet na pomoc bankám navýšila více než o pětinu na celkem sedm miliard eur.

Její viceprezident se zároveň pokusil vnést trochu optimismu do temných nálad v regionu.

Na neochotu bank poskytovat úvěry si minulý týden stěžovaly všechny strany české tripartity. "Může to mít devastující dopad na českou ekonomiku," varoval za vládu ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas. "Pokud se nezačne financovat výroba, nemůže se ekonomika rozjet," doplnil ho předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Milan Štěch.

Sedm miliard na hašení požárů

Stejné potíže má teď celá střední a východní Evropa, tedy i tři desítky zemí včetně Česka, kde Evropská banka pro obnovu a rozvoj financuje své projekty.

Co chce banka s vyčleněnými penězi dělat? Zjednodušeně řečeno hasit požáry. Případ od případu chce pomáhat bankám tam, kde nebudou moci získat pomoc odjinud. To už ostatně udělala například v bankách v Rumunsku, Ukrajině, Rusku a Gruzii. Schepers také slíbil „významně rozšířit" program financování průmyslu.

Sedm miliard eur, které chce banka do finančního sektoru těchto zemí poslat, se nemusí zdát hodně. Viceprezident banky Manfred Schepers je ale přesvědčený, že tato suma pomůže krizi v regionu zkrotit.

Když koncem ledna ve Vídni navýšení rozpočtu zdůvodňoval, upozornil třeba na rozdíl mezi současnou finanční krizí a recesí z roku 1998 zapříčiněnou zhroucením Sovětského průmyslu.

Podle něj mají tentokrát vlády v regionu daleko větší prostor něco proti hospodářskému poklesu dělat, protože nejsou tolik zadluženy.

Region podle něj také udělal "impozantní pokrok" v rozvoji trhů a institucí a vymahatelnosti práva ve finančním sektoru. Politici mnohem víc spolupracují s nadnárodními institucemi.

Růst se zase vrátí

"Základy pro návrat k udržitelnému růstu jsou na svém místě," je přesvědčen Schepers. "Ponurá realita dneška není celý obraz," dodal.

Evropská banka pro obnovu a rozvoj byla založena roku 1991 a je určena tak zvaným transformujícím se zemím střední a východní Evropy a bývalého Sovětského svazu. Do jejího rozpočtu dnes přispívá 60 zemí, Evropské společenství a Evropská investiční banka.

Zatímco například mezinárodní měnový fond poskytuje peníze vládám, Evropská banka pro obnovu a rozvoj financuje projekty privátního sektoru.

 

Právě se děje

Další zprávy