Znárodněná banka si chce vyplatit miliardu na odměnách

Karel Toman
9. 2. 2009 23:07
Politici se přou o odměny finančníků
Na programu měl prezident i setkání s britským premiérem Gordonem Brownem. S mužem, který zhruba před čtvrt rokem vystřídal Tonyho Blaira, se chystal probrat třeba budoucnost EU.  Poslechněte si, o čem chtěl prezident hovořit s Gordonem Brownem.
Na programu měl prezident i setkání s britským premiérem Gordonem Brownem. S mužem, který zhruba před čtvrt rokem vystřídal Tonyho Blaira, se chystal probrat třeba budoucnost EU. Poslechněte si, o čem chtěl prezident hovořit s Gordonem Brownem. | Foto: Reuters

Londýn - "Velmi nazlobený" je podle svých slov britský premiér Gordon Brown na vedení Royal Bank Of Scotland. Britská vláda banku vloni zachránila dvaceti miliardami liber, její manažeři přesto nedávno přišli se zprávou, že vyplatí svým zaměstnancům miliardu liber na odměnách.

Na britské politické scéně to vyvolalo poprask.

Banka vloni prodělala kolem 28 miliard liber, většinou díky špatným investicím do podřadných amerických půjček, které odstartovaly hypoteční a finanční krizi. Bez zásahu státu, který ji dnes vlastní už z 68 procent, by firma nepřežila.

Brown: Britové zuří právem

Vedení banky se hájí tím, že odměny byly stanoveny smluvně před vypuknutím krize a že bude apelovat na své zaměstnance, aby se jich vzdali. To prý nakonec ohlášenou sumu "dramaticky sníží." Kauza už nicméně žije vlastním životem.

Premiér Brown prohlásil, že "Britové mají právo být takovým krokem rozzuřeni." Dnes v britské BBC dodal, že "éra odměňování neúspěchu končí" a že napříště ji nahradí jen "odměňování dlouhodobého úspěchu." Vyzval přitom bankéře, aby od odměn upustili.

Ministerstvo financí už také sestavilo komisi, která má prověřit management celého bankovnictví Spojeného království a do září vypracovat zprávu. Mimo jiné i o platech a odměnách bankéřů.

Lídr opozičních konzervativců David Cameron na to v pondělí reagoval bonmotem, že vláda "u kormidla spí." Dodal pochopitelně, že on před rizikem obřích odměn v britském bankovnictví varuje už několik měsíců.

"Nepotřebujete žádnou zprávu, abyste si zodpověděli jednoduchou otázku: Mají vysocí bankéři dostat odměny? Odpověď je ne," přisadil si šéf Liberálních demokratů Nick Clegg.

Bankéři dostanou odměny jen za úspěch

"Veřejnost jako hlavní akcionář žádá, aby se bankéři svých odměn vzdali," souhlasil i někdejší vicepremiér John Prescott.

Společně opozice volá po úplném zákazu odměn ve finančních domech. Také ministryně financí Yvette Cooperová připustila, že není vhodné, aby si bankéři vládou zachraňovaných bank vypláceli odměny, i když na ně mají formální nárok. Podle ní totiž nesou za špatné hospodaření bank minimálně "morální zodpovědnost."

Na rostoucí nespokojenost veřejnosti s výší odměn bankéřů reagoval minulý týden rovněž americký prezident Barack Obama. Maximální výši platů šéfů společností, které budou potřebovat pomoc vlády, stanovil na půl milionů dolarů ročně. Norma ale nebude platit retrospektivně.

 

Právě se děje

Další zprávy