Sazby překvapivě rostou, úvěry zdraží

Red eko
27. 9. 2006 12:03
Praha - Překvapivý krok dnes udělala Česká národní banka. Zvedla základní úrokové sazby na 2,5 procenta.
Hlavní průčelí budovy České národní banky v centru Prahy naproti Obecnímu domu
Hlavní průčelí budovy České národní banky v centru Prahy naproti Obecnímu domu | Foto: www.cnb.cz

ČNB tak následovala kroky slovenské a maďarské centrální banky, které v uplynulých dnech rovněž sazby navyšovaly. I přes dnešní navýšení ale má Česko spolu se Švédskem nejnižší sazby v Evropské unii. Jen pro srovnání: Maďaři již mají sazby na úrovni 7,75 procenta.

"Bankéři zřejmě usoudili, že hrozící fiskální expanze v příštím roce zvyšuje riziko inflace. Do karet jim rovněž zapadl slabší kurs koruny v září," míní Aleš Michl, analytik Raiffeisenbank.

Podle něj je potřeba čekat další růst sazeb i v budoucnu. "Během dvou let čekáme postupný růst úrokových sazeb směrem k hranici 3,50 procent, nezmění-li se inflační očekávání," tvrdí Michl.

Pro zvýšení úrokových sazeb hlasovalo pět ze sedmi radních.

"Při současném vývoji, a to i politickém, začíná narůstat riziko, že se nepodaří korigovat vývoj veřejných financí a bude to tak ovlivňovat rozpočty i v příštích letech, nejen v příštím roce," uvedl guvernér ČNB Zdeněk Tůma.

Premiér promluvil

Svůj komentář ke zvýšeným sazbám poskytl okamžitě i premiér Mirek Topolánek.

Foto: Aktuálně.cz

"Rekordní zadlužení ekonomiky vedlo ČNB ke zvýšení sazeb," je přesvědčen Topolánek.

Částečně má pravdu. Jedním z důvodů zvýšení je podle analytiků skutečně nakládání s veřejnými penězi. Velkorysé rozhazování státu totiž může tlačit na zvyšování cen, tedy inflaci.

Proti ní je namířeno dnešní zvýšení sazeb. Někteří centrální bankéři již dříve kritizovali zacházení se státním rozpočtem a penězi občanů.

Například viceguvernér ČNB Miroslav Singer uvedl, že by se ke slovu měla dostat restriktivní fiskální politika, aby oslabila příliš silnou měnu a zpomalila ekonomiku.

"To ale při současných rozpočtech není možné, a tak nám zbývá pouze zvedat úrokové sazby," uvedl minulý týden.

Očekávané překvapení

"Obecně lze říct, že za zvýšením sazeb stojí růst spotřeby domácností, expanzivní fiskální politika, oslabení kurzu koruny a zvýšení sazeb v okolních státech," uvedl Patrik Rožumberský, hlavní ekonom Živnostenské banky.

Guvernér ČNB Zdeněk Tůma
Guvernér ČNB Zdeněk Tůma | Foto: Aktuálně.cz, Ondřej Besperát

Zvýšení sazeb se podle něj již očekávalo. Jen nebylo jisté, zda přijde na dnešním zasedání, nebo až za měsíc.

"Bylo jasné, že ke zvýšení dojde. A centrální banka se prostě rozhodla nečekat další měsíc a riskovat prodlení," uvádí Rožumberský.

Od sazeb centrální banky se odvíjejí úroky bankovních vkladů a úvěrů. Podnikům nízké úroky přinášejí levnější úvěry na investice a provoz, domácnostem levnější půjčky na bydlení.

Nízké úroky vyhovují i státu, který je významným dlužníkem. Naopak lidé, kteří mají peníze uložené na účtu u banky, dostávají nižší úroky, než je inflace, a reálně tedy prodělávají.

V případě hypoték Česká spořitelna upravuje sazby podle vývoje na finančních trzích. "U hypoték zvýšení sazeb centrální bankou nemá takový vliv. Větší vliv v tomto případě má vývoj na finančních trzích," dodala Gajdušková.

"V tuto chvíli nepadlo žádné rozhodnutí o změnách našich úrokových sazeb. Komise, která rozhoduje o našich sazbách se schází jednou týdně a zvýšení sazeb ČNB jistě vezme v úvahu," řekla deníku Aktuálně.cz tisková mluvčí Komerční banky Romana Ondrůšková.

"Je to ale jenom jeden z faktorů, který působí na naše sazby, takže není možné říci, jaké bude další rozhodnutí.", dodává Ondrůšková.

 

Právě se děje

Další zprávy