Euro nikoho neochudí, ani neobohatí

Adam Junek
17. 6. 2006 0:00
Rozhovor - Až zavedeme euro, přepočtou se mzdy i ceny na euro stejně, říká viceguvernér České národní banky Luděk Niedermayer.
Hlavní průčelí budovy České národní banky v centru Prahy naproti Obecnímu domu
Hlavní průčelí budovy České národní banky v centru Prahy naproti Obecnímu domu | Foto: www.cnb.cz

Nikdo tak podle něj na zavádění eura nezchudne, ani nezbohatne.

Změnu bude euro znamenat i pro samotnou centrální banku. Instituce, která právě v těchto dnech oslavuje 80. výročí vzniku, totiž bude muset část svých pravomocí předat do Frankfurtu Evropské centrální bance.

U příležitosti svých narozenin banka, jež spravuje například státní devizové rezervy, dnes otevře své dveře veřejnosti. Ta bude mít od devíti hodin možnost nahlédnout do jindy nepřístupných prostor centrální banky včetně pracovny guvernéra nebo jednací místnosti bankovní rady. Guvernér si také od jedenácti bude s "obyčejnými smrtelníky" povídat v kongresovém sále banky.

Deník Aktuálně.cz vám přinese v průběhu dne z ČNB fotoreportáž.

Ze "samovládce" zbyde jen jeden z guvernérů

A: Centrální banka nyní slaví osmdesát let své působnosti, ale brzy s přijetím eura přijde o část svých pravomocí. O které konkrétně?

Největší změna spočívá v tom, že se zavedením eura přestane ČNB rozhodovat o měnové politice v České republice. Měnově politické úrokové sazby na euro určuje Evropská centrální banka a guvernér ČNB bude pouze jedním z hlasujících guvernérů. Stejně tak pochopitelně končí možnost ČNB rozhodnout například o intervencích na devizovém trhu.

A: Jaké tedy budou úkoly ČNB po přijetí eura?

Drtivá většina činností centrální banky v eurozóně je delegována na národní centrální banky. Za současného stavu věcí by ČNB prováděla prakticky všechny své činnosti. Například by se starala o peněžní oběh eur na našem území, sběr statistik měnových a platebně bilančních, podílela by se na provozu platebních systémů a podobně.

Viceguvernér ČNB Luděk Niedermayer
Viceguvernér ČNB Luděk Niedermayer | Foto: www.cnb.cz

Bude zřejmě potřeba zachovat i ekonomickoanalytické know-how ČNB, aby guvernér mohl kompetentně spolurozhodovat o měnové politice eurozóny. Posílena však bude evropská dimenze těchto analýz.

V poslední době byly zákonem rozšířeny pravomoci ČNB v oblasti dohledu nad finančním trhem. Na tuto část ČNB nebude mít vstup do eurozóny prakticky žádný dopad.

Na trh jen se svolením centrály

A: Co se pak stane se státními, respektive devizovými rezervami, když  ČNB nebude moci intervenovat, a jak bude banka provádět operace na volném trhu?

Vstupem do eurozóny převede ČNB určenou část devizových rezerv do ECB. Ta je ovšem svěří ČNB zpět do správy podle ECB určených pravidel. Kromě toho bude mít ČNB zřejmě další "své" rezervy, které jsou i nadále devizovými rezervami Česka. ECB má možnost požadovat navýšení rezerv, které "stahuje" od národních centrálních bank.

K určité změně dojde v oblasti operací na volném trhu, které nyní ČNB v korunách provádí. I tato činnost je v eurozóně podle instrukcí ECB prováděna národními centrálními bankami. Rozdíl je ovšem v tom, že zatím co ČNB od našich bank stahuje přebytečnou likviditu (tedy půjčuje si od bank za úrok peníze), v eurozóně si banky od centrálních bank eura půjčují. Po vstupu do eurozóny zřejmě naše banky půjči své přebytky ostatním evropským bankám a ČNB se bude eventuálně podílet na operacích ECB v opačném směru než dosud.

A tady jednají guvernéři ECB
A tady jednají guvernéři ECB | Foto: Archiv Evropské centrální banky

A: Kdy je podle vás vhodné přijmout euro, aby to neublížilo ekonomice?

Přijetí eura není krok prostý rizik. Tato rizika lze omezit tím, že ekonomika bude co nejvíce flexibilní. Klíčový je pružný pracovní trh, jednoduchá pravidla pro podnikání a nepotlačování konkurence na trzích. Týká se i fiskální politiky - státní rozpočty by měly hospodařit s malým deficitem či přebytkem, v době konjunktury. V některých těchto oblastech se nyní ekonomice nevede špatně, ale například situace na pracovním trhu není vůbec dobrá a stát i při velmi rychlém růstu ekonomiky hospodaří s nemalým deficitem.

Očekávám, že v malé otevřené ekonomice se silnou obchodní orientací na "velkého souseda - eurozónu", jako je ČR, zavedení eura podpoří konkurenční schopnost našich firem a tím přispěje i k vyšší zaměstnanosti a ekonomickému růstu. Nicméně přijetí eura v situaci, kdy ekonomika není dostatečně flexibilní, může způsobit, že v horizontu několika let bude země čelit závažným problémům tak, jako to vidíme u některých současných členů eurozóny.

A: Jaké budou bezprostřední dopady zavedení jednotné evropské měny?

Pro občany bude znamenat přechod od koruny na euro změnu. Ovšem myslím, že to nebude změna revoluční. Mzdy i ceny se přepočtou stejným kurzem, takže onoho 1. ledna roku, kdy euro přijmeme, by nikdo neměl zchudnout ani zbohatnout. Usnadní se život firmám, které obchodují se zahraničím, i těm, co cestují. O tom, jak se dále budou vyvíjet naše příjmy a ceny za zboží i služby, nerozhodne nic jiného než schopnost naší ekonomiky konkurovat na evropském či světovém trhu a to, jak velká bude pružnost a konkurence na našem domácím trhu.

 

Právě se děje

Další zprávy