Ruzyně zažila nejdelší výpadek za 15 let

Dušan Klimeš
25. 1. 2007 9:30
Praha - Sněhová kalamita zasáhla tvrdě nejen motoristy, ale i pasažéry letadel. Pražská Ruzyně má za sebou nejdelší vynucenou pauzu v novodobé historii.

Téměř 30 hodin bylo pražské letiště mimo provoz. Dnes v devět ráno znovu otevřelo své terminály.

Přívaly sněhu zasáhly Česko v noci z pondělí na úterý. A již v půl čtvrté ráno ruzyňské letiště uzavřelo své startovací dráhy a vyhlásilo, že nepřijímá ani nepouští letadla do vzduchu.

Runwaye totiž byly pod sněhem a sněžení bylo tak husté, že odklízecí čety neměly šanci sníh odklidit tak, aby bylo možné na ně pustit letouny.

A tak začal boj se sněhem a časem. Každé dvě minuty zavřeného letiště totiž znamenají jedno letadlo, které nepřistane či nevzlétne. A tedy ztráty jak pro letiště, tak pro aerolinie. K tomu je třeba se postarat o desítky cestujících, které na letišti vinou sněhu uvízly.

Kam až paměť sahá

"Za posledních patnáct let, co jsou vedeny pečlivé záznamy, nebylo Letiště Praha kompletně zavřeno na tak dlouhou dobu," uvádí tisková mluvčí Pavlína Hájková.

Podle ní je možné, že to bylo jedno z nejdelších vyřazení letiště z provozu vůbec. V tuto chvíli ale nejsou k dispozici podrobné záznamy z dřívějších let.

Přitom již loňská zima byla pro letiště velmi náročná, protože padly rekordy jak v objemu sněhu, který na přistávací dráhy padl, tak i v počtu dní, kdy se tvořila pro letadla nebezpečná námraza.

Loni v oblasti Ruzyně spadlo 1 927 milimetrů, tedy necelé dva metry sněhu.

"Pracovníci letiště musí uklidit téměř dva miliony metrů čtverečných plochy. Z toho je 1,2 milionu metru určeno přímo pro pohyb letadel," vysvětluje Hájková.

Lety zrušeny
Lety zrušeny | Foto: Reuters

Loni jen polovina

Přesto za celou loňskou zimu bylo letiště uzavřeno jen na 16 hodin a 25 minut. Tuto dobu dokázala letošní kalamita překonat během jednoho dne.

Stejně tvrdě letošní nadílka zasáhla České aerolinie, největšího leteckého dopravce v zemi. Kvůli více než třicetihodinové uzavírce musely zrušit sto letů.

"České aerolinie samozřejmě prováděly zdarma změnu rezervace letenky či na požádání vracely peníze," řekla tisková mluvčí ČSA Daniela Hupáková.

 

Právě se děje

Další zprávy