Teroristé stáli BA 100 milionů liber

Dušan Klimeš
3. 11. 2006 11:30
Londýn - Přestože šlo jen o hrozbu, teroristé dali British Airways tvrdý zásah. Snížili jejich zisk o sto milionů liber.
British Airways se ve třetím čtvrtletí povedlo zvýšit zisk i navzdory drahé ropě
British Airways se ve třetím čtvrtletí povedlo zvýšit zisk i navzdory drahé ropě | Foto: Aktuálně.cz

V přepočtu více než čtyři miliardy korun tak bolestně chyběly britským aerolinkám v rozpočtu.

Striktní bezpečnostní opatření při hrozbě teroristických útoků v létě ochromily leteckou dopravu nad Velkou Británií. A stály i za 27procentním propadem zisku společnosti BA za poslední tři měsíce. Ten nakonec činil 176 milionů liber, což je asi 7,4 miliardy korun.

Dalších 106 milionů liber si vyžádal odpis ztrát divize BA Connect. Té se ale letecký dopravce brzy zbaví. Prodej už je domluven a schválen.

Takto vypadal řád odletů v době teroristické hrozby
Takto vypadal řád odletů v době teroristické hrozby | Foto: Reuters

Hrozba za miliony liber

Tvrdá bezpečnostní opatření přišla v srpnu poté, co policie odhalila připravované spiknutí, v rámci kterého měla být odpálena nálož na palubě letadla letícího z Británie.

Během prvního týdne problémů musely British Airways zrušit 1280 letů a většina ostatních letů nabrala mnohahodinová zpoždění.

Bezpečnostní opatření byla ze strany většiny aerolinií kritizována jako zbytečná, přehnaná a neúčinná. Irská nízkonákladová společnost Ryanair dokonce zvažuje žaloba a žádá od vlády kompenzaci.

Některá opatření byla později zmírněna, některá zatím přetrvávají.

Bereme, co je

Přesto představitelé firmy hodnotí výsledky jako dobré.

Letecký pohled na amsterdamské letiště Schiphol.
Letecký pohled na amsterdamské letiště Schiphol. | Foto: majesticmoose.net

"I přes extrémně náročné provozní podmínky se nám podařilo zvýšit obrat," říká Willie Walsh, ředitel British Airways.

Obdobně mluví i česká divize.

"Výsledky pro Českou republiku jsou velmi dobré. Za první pololetí fiskálního roku vzrostl počet přepravených cestujících o 11,2 procenta oproti stejnému období roku loňského," říká Anna Chmelíková, obchodní ředitelka BA pro Česko, Slovensko a Maďarsko.

Stejně jako všechny letecké společnosti, i British Airways se trápí s cenou ropy. Dnes zveřejněné výsledky zahrnují právě období, kdy cena ropy dosahovala historických maxim. A pohonné hmoty tvoří významnou položku v nákladech leteckých dopravců.

 

Právě se děje

Další zprávy