Rekord je blízko, firemních bankrotů nikdy nebylo tolik

ČTK ČTK
6. 9. 2012 11:32
Srpen byl s 330 bankroty rekordní, stejný bude nejspíš i celý rok 2012
Foto: Aktuálně.cz

Praha - V srpnu bylo vyhlášeno 330 firemních bankrotů, což je o 90 případů více než v červenci. Srpen se tak stal z hlediska počtu bankrotů nejhorším měsícem letošního roku a současně nejhorším měsícem od doby platnosti zákona.

Na 117 bankrotů se týkalo obchodních společností a 213 fyzických osob podnikatelů. Vyplývá to z aktuální analýzy společnosti CCB - Czech Credit Bureau.

Od začátku roku bylo vyhlášeno 2269 firemních bankrotů, což je již 92 procent z celkového počtu firemních bankrotů vyhlášených v roce 2011.

"Lze tudíž očekávat, že počet firemních bankrotů v tomto roce překročí dosud maximální počet firemních bankrotů z roku 2000. Zatímco v roce 2000 se bankroty fyzických osob podnikatelů podílely na celkovém počtu firemních bankrotů 14 procenty, letos se jejich podíl může vyšplhat až na dvě třetiny," uvedla vedoucí analytického oddělení CCB Věra Kameníčková.

V srpnu bylo podáno 757 návrhů na firemní bankrot, což je nejvíce v dosavadní historii. Ve srovnání s údaji za červenec to bylo o 129 případů více.

Počet bankrotů obchodních společností se již delší dobu pohybuje kolem 100 případů za měsíc, v případě návrhů na bankrot obchodní společnosti je to 400 případů za měsíc, jejich vývoj je tudíž stabilní.

To však neplatí o bankrotech podnikatelů. "Jejich počet a počet návrhů na ně je desetkrát vyšší než v lednu 2010," podotkla Kameníčková.

Nejvíce firemních bankrotů bylo v srpnu vyhlášeno v Moravskoslezském kraji (61 případů) a v kraji Ústeckém (37 případů). Nejmenší počet firemních bankrotů v tomto měsíci vykázal Karlovarský (dva) a Plzeňský (pět případů).

 

Právě se děje

Další zprávy