Češi šetří hlavně na jídle. Tržby obchodů nerostou

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
5. 9. 2012 12:54
Tržby obchodníků sice vzrostly, ale jen proto, že bylo více pracovních dnů
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Tržby obchodníků v červenci v porovnání s minulým rokem reálně vzrostly o 0,3 procenta, což je po sérii poklesů dobře znějící zpráva. Ovšem jen do té doby, než se výsledek vysvětlí tím, že v letošním červenci bylo o jeden pracovní den více než loni.

Po očištění o sezónní vlivy tak maloobchodní tržby klesly v červenci reálně meziměsíčně o 0,8 % a meziročně se snížily o 1,5 %.

„I když se jedná o relativně dobrý výsledek, stále jsou tržby maloobchodníků velmi nízké,“ komentuje aktuální data Českého statistického úřadu analytik společnosti Citfin Tomáš Volf.

"Za nepatrný růst může spíše statistický vliv než obchodní. V loňském roce totiž tržby výrazně klesly v klíčových oblastech, jako jsou potraviny (-2,9 %) nebo pohonné hmoty (-3,8 %). To dalo dobrý základ k tomu, aby letos mohly tržby vzrůst," doplňuje Michal Kozub, analytik společnosti Home Credit.

Stále platí, že domácnosti hlídají spotřebu více než dříve. Úspory pociťují především prodejci potravin. Jejich tržby v červenci meziročně poklesly o 3,3 procenta.

Naopak více obchodníci utržili za pohonné hmoty (o 2,2 %) a nepotravinářské zboží (+ 2 %).

Poklesly také tržby za prodej a opravy motorových vozidel, které se po sezónním očištění snížily meziměsíčně o 2 % a meziročně o 2,2 %. Podle analytika Raiffeisenbank Václava Frančeho za tímto poklesem pravděpodobně stojí problémy s novým registrem aut.

Nejrychleji v červenci rostl opět prodej přes internet či prostřednictvím zásilkové služby (o 13 %). Tržby výrazně vzrostly rovněž ve specializovaných prodejnách oděvů a obuvi (o 7,7 %).

 

Právě se děje

Další zprávy