Průmysl vyrobil více, ale problémy nezmizely

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
6. 9. 2012 10:01
Reálně průmyslová produkce oproti minulému červenci vzrostla o 4,2 %
Foto: TPCA

Praha - Český průmysl v červenci vyrobil více, než před rokem. Reálně průmyslová produkce oproti minulému červenci vzrostla o 4,2 %, výsledek ale zkresluje fakt, že letošní červenec měl o jeden pracovní den více.

I když se ale výsledek o tento vliv očistí, zůstává produkce českého průmyslu růstová, a sice o 1,7 %. Více se vyrobilo také ve srovnání s letošním červnem, meziměsíční očištěný nárůst činí 1,1 %.

Výrazně přibylo také nových zakázek. Meziročně jich Český statistický úřad eviduje o 16 % více, přitom růst táhnou poptávky ze zahraničí. Nové zakázky ze zahraničí se zvýšily o 22,7 %, zatímco tuzemské nové zakázky vzrostly o 4,1 %.

Statistici zároveň ale dodávají, že pozitivní vývoj nových zakázek byl ovlivněn i výrazně nižší srovnávací základnou předchozího roku.

„Doufejme, že se nejedná o výjimku z řady. Jde o dobrý údaj, který však nebere převahu argumentům ve prospěch dalšího snížení českých úrokových sazeb," komentuje červencový výsledek hlavní analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

„Nadále negativně působí nejistý vývoj globální ekonomiky, zejména pak oslabování Číny, na kterou jsou navázáni velcí producenti v Německu a potažmo jejich čeští dodavatelé," brzdí optimismus odborník na podnikové finance Petr Smutný ze společnosti PwC Česká republika.

„Ani září a říjen by však nemusely být z hlediska objemů produkce špatné, očekávám ale tlak na marže," dodává Smutný.

K meziročnímu růstu průmyslové produkce nejvíce přispěla výroba motorových vozidel (růst o 7,5 %), výroba elektrických zařízení (růst o 19,7 %) a výroba strojů a zařízení (růst o 10,1 %).

I u nových zakázek číslo směrem nahoru táhly výrobci automobilů, když u nich statistici evidují nárůst o 41,6 %.

Rostl i zahraniční obchod

S růstem průmyslové výroby zřejmě souvisí i poměrně velký červencový nárůst exportu. Ten v meziročním srovnání vzrostl o desetinu (10,3 %) a slušným tempem vzrostly i dovozy, které se zvýšily o 4,2 %.

"Pokud opustíme meziroční srovnání, tak čísla již tak pozitivní nejsou. Od začátku roku sledujeme postupný pokles dynamiky exportu, který svědčí o klesající vnější poptávce," říká Jiří F. Grund, předseda Asociace exportérů.

"Tento trend je zřejmý i při čtvrtletním srovnání: ve 2. čtvrtletí letošního roku se vyvezlo méně než v 1. čtvrtletí," pokračuje Grund, který za zpomalením dynamiky exportu vidí především zhoršení ekonomické situace u našich hlavních obchodních partnerů v eurozóně a následné zpomalování tempa průmyslové produkce.

Obchodní bilance skončila tedy v červenci přebytkem 25,8 miliardy korun, což je o 13,8 miliard korun více než v červenci 2011 a o trochu více, než kolik očekával trh.

"V tomto roce odhadujeme deficit obchodní bilance ve výši 235 miliard Kč," říká analytik Raiffeisenbank Václav Franče.

 

Právě se děje

Další zprávy