Průmysl zpomalil růst, ceny se zvyšují

Red Eko
14. 8. 2006 9:19
Praha - Výroba dopravních prostředků a zařízení je stále hlavním tahounem českého průmyslu. Přestože si průmysl udržel dvouciferný růst, jeho tempo výrazně zpomalilo.

Průmyslová výroba tak v červnu meziročně vzrostla o 10,5 procenta po revidovaném květnovém růstu o 12,4 procenta.

Proti předchozímu měsíci se průmyslová výroba snížila o 0,4 procenta.

K růstu průmyslové produkce dále přispěla výroba základních kovů, hutních a kovodělných výrobků a výroba elektrických a optických přístrojů a zařízení.

Klesla naopak například těžba energetických surovin a také výroba potravin, nápojů a tabákových výrobků.

Světlé vyhlídky

Podle Pavla Mertlíka z Raiffeisenbank by letos celoročně měl průměrný růst průmyslové výroby přesáhnout deset procent. "Bylo by to nejvíce v historii," řekl Mertlík.

"Česko patří mezi pět států EU s nejvyšším růstem průmyslu. Pro srovnání, průměrný růst průmyslu v Evropské unii je těsně pod pěti procenty," dodal Mertlík.

Foto: Aktuálně.cz

"V kostce lze říci, že dnešní statistika potvrdila, že průmysl je tažen vpřed zejména automobilkami, jejichž produkce ze značné části směřuje na export," řekl Vladimír Pikora, analytik společnosti Next Finance.

 

Podle něj za dobrými výsledky stojí i rostoucí produktivita práce, která předstihuje růst mezd.

 

"Průmysl má tedy zdravé kořeny a vzhledem k solidním novým zakázkám očekáváme jeho další růst. Za celý rok by měla průmyslová výroba vzrůst o 8,5 až 9 procent," uzavírá Pikora.

 

Objem roste, ceny také

 

Ceny průmyslových podniků, tedy to, ze kolik prodávají své výrobky, překvapily většinu analytiků. Meziročně se zvýšily o 2,4 procenta, přičemž v červnu to bylo "pouze" 1,8 procenta. Meziměsíční nárůst činil 0,7 procenta.

 

Důvodem je zastavení poklesu cen v odvětví základních kovů, hutních a kovodělných výrobků. Poprvé po 11 měsících snižování se jejich cenová úroveň zvýšila o 0,5 procenta.

 

"Ačkoliv se v červnu rychle zvyšovaly ceny zemědělských výrobců, i tak byl vyšší růst cen potravinářských výrobků ve zpracovatelském průmyslu překvapivý," uvádí analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Foto: Reuters

 

O nárůst červencového indexu průmyslových cen se postaral i nárůst cen ropy. Segment koksu a rafinérských ropných výrobků v červenci oproti červnovým cenám podražil o celá tři procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy