Přesun nádraží v Brně nabírá zpoždění. Kdo je vinen?

Veronika Skálová Veronika Skálová
24. 5. 2009 15:37
Investor odmítá tvrzení ekologických aktivistů, že přípravu projektu podcenil
Stavba odstavného nádraží v Brně je první částí problematického přesunu.
Stavba odstavného nádraží v Brně je první částí problematického přesunu. | Foto: ČD

Brno - O celý rok se protáhne výstavba odstavného nádraží v Brně. Jde o první etapu diskutované rekonstrukce brněnského železničního uzlu, respektive přesunu hlavního nádraží.

Zároveň jde o etapu nejméně problematickou, protože zatímco o budoucí poloze nádraží se hovoří ve dvou variantách, odstavné nádraží má v obou naprosto stejnou podobu.

Proti stavbě, která začala na podzim roku 2007 a letos měla být dokončena, neprotestovali ani ekologové. Ti teď tvrdí, že se stavba prodlouží i kvůli chybějícím penězům.

„Tento případ je typickou ukázkou toho, že zpoždění dopravních staveb nezpůsobují až tak účastnící řízení, ale viníkem bývá špatná odborná příprava investorů a populismus politiků, kteří mnohdy nemají představu o způsobu financování a ani o technologii výstavby," tvrdí Miroslav Patrik ze sdružení Děti Země.

Podle něj navíc na dokončení odstavného nádraží „hrozí riziko nedostatku 454 milionů korun". Patrik to tvrdí na základě zápisu z jednání výboru a dozorčí rady Státního fondu dopravní infrastruktury.

Investor: O zpoždění se ví dlouho, o peníze nejde

To však naprosto odmítá investor stavby, tedy Správa železniční a dopravní cesty.

„V žádném případě se nejedná o pozdržení stavby z důvodu nedostatku téměř půl miliardy korun. V případě opoždění stavby o přibližně jeden rok jde o součinitel několika faktorů," uvedl mluvčí Správy Pavel Halla.

Zpoždění podle investora nemá jediného viníka. „Stavbu obecně mohou zpozdit více náklady vyvolané například odvoláními účastníků řízení a podobně. V tomto případě se jedná o dostavbu myčky, mimochodem zcela unikátní, a protesty ekologických aktivistů proti nutnému kácení stromů v souvislosti se stavbou," uvedl Halla.

 

Právě se děje

Další zprávy