Překvapení: Nezaměstnaných v únoru mírně ubylo

Radek Pecák Radek Pecák
8. 3. 2011 9:17
Z evidence úřadů práce ubylo ve srovnání s lednem pět tisíc lidí
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Jan Langer

Praha - Mírné překvapení přinesla čerstvá statistická data Ministerstva práce a sociálních věcí o nezaměstnanosti. Ačkoli ekonomové očekávali, že míra nezaměstnanosti opět vzroste a přiblíží se desetiprocentní hranici, ve skutečnosti o desetinu klesla.

Činí nyní 9,6 procenta.

O práci se v únoru ucházelo 566 896 lidí, což je meziměsíčně o 4967 méně. Ve srovnání s údaji z února roku 2010 je míra nezaměstnanosti níže dokonce o tři desetiny procenta.

Počet volných pracovních míst se během  února zvýšil. Ale jen o 2,5 procenta na 32 164. Na jedno volné místo tak stále připadalo v průměru 17,6 zájemce o práci.

Vloni byla situace znatelně horší

V únoru se přišlo nově zaregistrovat na úřady práce 47 156 osob. Naopak z evidence úřadů práce v únoru odešlo celkem 52 123 uchazečů.  Do nového zaměstnání z nich v únoru nastoupilo 34 605, což je o 3893 lidí méně než v předchozím měsíci a o 2645 více než v únoru minulého roku. Celkem 17 518 uchazečů bylo vyřazeno bez umístění.

"Je to dobrá zpráva, trh v průměru očekával další nárůst na 9,8 %. Také v dalších měsících by měla nezaměstnanost opět spíše klesat, především  díky sezónním faktorům.  Jarní měsíce přinesou rozjezd sezónních prací a další růst nezaměstnanosti tak nepřijde. Pro první polovinu roku tak máme, co se týče nezaměstnanosti, to nejhorší za sebou," uvedl ve svém komentáři analytik Citifin Jiří Šimek.

Podle něho je ale oživení stále křehké a firmy nabírají nové pracovníky jen velice zvolna.

 

Právě se děje

Další zprávy