Čeština na stavbách nezní, propouštění ale Češi odnesou

Tomáš Fránek
10. 2. 2011 5:00
Ve stavebnictví má ztratit letos práci čtyřicet až padesát tisíc lidí
S končící Zelenou úsporám nebude pro stavebníky práce ani na zateplování. Ilustrační foto
S končící Zelenou úsporám nebude pro stavebníky práce ani na zateplování. Ilustrační foto | Foto: Pavel Baroch

Brno - Zedníci a další lidé, kteří pracují na tuzemských stavbách, se letos musí bát o živobytí.

Tisíce Čechů propouštění neujdou ani v době, kdy je na stavbách čeština už spíše ojedinělým jazykem a stavební firmy ve velkém zaměstnávají cizince.

Pro příklady se nemusí chodit nikam daleko. Když policie prověřovala jednu z velkých staveb v Ostravě, výstavbu Nové Karolíny, zjistila, že z 260 lidí, kteří byli na staveništi, bylo 200 cizinců. Ostravu tak stavěli dělníci ze Slovenska, Polska, Bulharska, Rumunska, Ukrajiny, Moldavska a Kyrgyzstánu.

Raději máme cizince

A solární elektrárnu na Znojemsku stavělo podle odhalení deset dělníků z Ukrajiny. Bez povolení a dokladů.

Podle informací deníku Aktuálně.cz nynější krize ve stavebnictví, kdy firmy nemají dostatek zakázek a práce, vede k tomu, že především menší společnosti propouštějí kmenové české zaměstnance a případné zakázky raději řeší najímáním cizinců.

"Obešel jsem všechny stavební firmy v regionu, nikde práci neměli. Ale když pak vidíte, že mají nějakou zakázku, tak tam jsou Ukrajinci, Slováci nebo Rumuni," říká Radek Petr, který do prosince pracoval jako zedník a nyní je na úřadu práce.

Do podobné situace se s novým rokem dostaly stovky lidí ze staveb. Například na Třebíčsku propouštěla většina stavebních firem. Ze společnosti Outulný tak muselo odejít 87 zaměstnanců, z Pozemstavu Třebíč 37 lidí a z Agstavu Třebíč 28 pracovníků.

Majitelé stavebních firem neoficiálně připouštějí, že jsou pro ně nyní výhodnější zahraniční dělníci na jednotlivé zakázky, oficiálně ale říkají, že by chtěli svoje kmenové zaměstnance udržet. "Je to ale tak, že nemůžu lidem slíbit práci, peněz v zakázkách je málo a navíc se o ně nyní tvrdě bojuje, každá koruna dobrá," říká jeden z majitelů stavební firmy na jihu Moravy.

Kolik lidí přijde o práci?

Ve stavebnictví nyní pracuje na 450 tisíc lidí. Černé scénáře počítají s tím, že letos především kvůli úsporným krokům vlády, menšímu přílivu peněz do velkých staveb a zastavení programu Zelená úsporám přijde o práci 40 až 50 tisíc lidí.

Podle Svazu podnikatelů ve stavebnictví vše nasvědčuje tomu, že letošní rok bude pro stavební firmy velmi špatný.

"Jednoznačně platí krizová varianta. Ta je možná rozpracovaná nejméně, protože se s ní příliš nepočítalo. Pro firmy platí snaha zachránit, co se dá," uvedl člen představenstva svazu Rudolf Böhm.. Podle něj pro rok 2011 není vyloučen pokles stavební výroby o více než deset procent, v roce 2010 to bylo 7,8 procenta.

Také stavební odbory předpokládají, že o práci přijde až čtyřicet tisíc lidí a za hlavního viníka označují ministra dopravy Víta Bártu. "Bárta nese odpovědnost za propuštění ve stavebnictví," zaznělo na sjezdu odborového svazu minulý týden.

"A v této situaci ministr dopravy Vít Bárta vyšel na veřejnost s tím, že dálnice budou stavět Číňané a dnes dokonce i vězňové. Což beru jako pohrdání námi, stavbaři," uvedl na sjezdu šéf odborářů Stanislav Antoniv.

Odbory se v platné kolektivní smlouvě se zástupci stavařů na konci roku 2009 dohodly, že výměnou za zmrazení mzdových tarifů se budou podniky snažit udržet kmenové pracovníky.

Podle odborů ale se udržet zaměstnance nedaří. "Dohoda o zachování kmenových zaměstnanců se ale jen velmi těžko dodržuje," řekl odborář Antoniv.

 

Právě se děje

Další zprávy