Praha je docela bezpečná, ukázal evropský test přechodů

hp
18. 12. 2009 19:20
Nejlepší přechod v Evropě má Bratislava
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Přechody pro chodce v hlavním městě České republiky jsou relativně bezpečné. Ukázal to průzkum mezinárodního programu EuroTest, který testoval přechody v jedenatřiceti velkých městech Evropy.

EuroTest zkoumal tři sta deset přechodů ve dvaadvaceti evropských zemích a uděloval jim známku pětistupňovým hodnocením. Podle něho inspektoři v Praze ohodnotili čtyři přechody za "dobré", pět za "přijatelné" a jeden za "špatný".  Praha se tak umístila v průměrném hodnocení na šestém místě.

Inspektoři ale v kategorii, která se zabývá bezpečností přechodů na základě jejich celkového provedení, zjistili, že nejhůře je na tom s rakouským Linzem a Lucemburskem i Praha.

EuroTest označil v Praze dva přechody, které daná kritéria vůbec nesplňují. Podle inspektorů mají například špatně nastavenou dobu trvání červeného a zeleného světla na signalizaci, nebo jim chybí ostrůvky pro chodce uprostřed dlouhých přechodů.

Nejlepší přechod v Evropě má podle testu Bratislava. Její přechod na křižovatce ulic Klemensova a Dostojevského získal ze všech evropských přechodů nejvyšší hodnocení. Přechod splňuje požadavky ve všech kategoriích, které EuroTest stanovil.

Je situovaný na dobrém místě a město se o něj dobře stará, semafory pro chodce jsou dobře viditelné a celý přechod lze už z dálky skvěle vidět. Výborné je i jeho značení na vozovce, jeho přístupnost pro chodce či obrubník v úrovni vozovky.

Foto: Tomáš Kunc

Nechybí podél něho ani doteková dráha pro slepce.

Nejhorší přechod pro chodce má naopak italské město Milán. Nachází se u velmi oblíbeného městského parku Via Palestro. Tento přechod, který má návštěvníkům parku umožnit přejít ulici, propadl ve všech kategoriích. Kromě toho, že nevyhověl stanoveným kritériím, inspektoři EuroTestu zjistili, že na něm běžně parkují auta.

V průzkumu celkově nejlépe dopadl nizozemský Rotterdam. Všech deset zkoumaných křižovatek inspektoři označili za "dobré". Hned za ním se umístil rakouský Linz a britské hlavní město Londýn.

Celkově nejnebezpečnější přechody v Evropě má italská Neapol a Řím. Trojici měst, která v hodnocení EuroTestu zcela propadla, doplňuje ještě rumunské hlavní město Bukurešť.

 

Právě se děje

Další zprávy