PPF v úzkých. Hušák rozjel partii, jak vyfouknout Sazku

Zdeněk John
31. 3. 2011 15:30
Souboj o Sazku bude dlouhý, slíbil Aleš Hušák. A zatím drží slovo.
Foto: Jan Langer

Praha - Mocná skupina PPF narazila na soupeře, kterých v minulosti moc nebylo. V miliardové bitvě o krachující Sazku dělá ředitel loterijní firmy Aleš Hušák vše pro to, aby se nakonec smál on, a ne finančník Petr Kellner.

PPF a finanční skupina KKCG, firmy, které do převzetí Sazky investovaly zhruba čtyři miliardy korun, se totiž právě dozvěděly o dalším Hušákově kroku. Ten by v boji o Sazku výrazně zvýhodnil investiční skupinu Penta, jejich hlavního soupeře.

Jde o terminály, na kterých se sází, tedy o penězovody do Sazky.

Šéf prozatimního věřitelského výboru, v němž zasedají kromě PPF a KKCG také Česká spořitelna a Gtech, se obrátil na insolvenčního správce dopisem, jehož text má Aktuálně.cz k dispozici.

Věřitelé mají obavu, že Hušák se snaží převést kauce majitelů terminálů do Privatbanky, finančního ústavu patřícího Pentě.

"Jedná se především o snahu převést kauce obstaravatelů do banky ovládané Pentou a sjednání povinnosti těchto obstaravatelů přejít v případě konkurzu k Fortuně," píše v dopise advokát Josef Novotný, předseda prozatimního věřitelského výboru. Kopie listu dorazí také na Městský soud v Praze, který vyhlásil tento týden úpadek Sazky.

"Ano, dopis jsem dostal, vyzvu nyní Sazku, aby se k němu vyjádřila," řekl Aktuálně.cz insolvenční správce Josef Cupka.

"Penta neprovozuje žádnou síť terminálů, nepovažujeme proto za nutné se k tomuto vyjadřovat, obraťte se na Sazku," požádal Aktuálně.cz mluvčí Penty Martin Danko.

Sazka informace uvedené v dopise označila za cílenou mystifikaci. Mluvčí Jan Tuna uvedl, že společnost záměrně vypustila lživé informace, aby zjistila cestu jejich úniku. Odpojení některých terminálů ale nepopřel.

"Jakékoliv zadržování tržby je porušením platné smlouvy, s tím spojenými následky. Tržby nejsou majetkem obstaravatelů a kauce jsou vratné pouze v případě ukončení smlouvy. Je pravdou, že takovým obstaravatelům, kterých je však naprostá menšina z více než 6 500, byl přerušen provoz. Mnozí z nich poté tržby odvedli a provoz jejich terminálů byl na základě toho obnoven," uvedl mluvčí Sazky.

Trafikanti pod tlakem

Stejné znepokojení věřitelé vyjadřují nad tím, že Sazka ruší spolupráci s majiteli trafik, kteří v obavě o kauci neodvedli Sazce tržby. Například v Praze 8 na Palmovce majitel trafiky odmítl poslat za minulý týden více než 50 tisíc korun a Sazka mu terminál vypnula.

PPF a KKCG tak ještě víc začaly podezírat Aleše Hušáka z toho, že vyklízí pole Fortuně, sázkové kanceláři patřící Pentě, která koncem roku spustí svoji vlastní číselnou loterii.

Provozovatelé terminálů mají u Sazky kauce v řádu desítek až stovek tisíc, na ně se tedy nevztahuje soudní příkaz, aby operace v hodnotě nad půl milionu korun kontroloval insolvenční správce Josef Cupka. Sazka insolvečnímu soudu přiznala přes 260 milionů korun, které u ní provozovatelé terminálů museli složit.

Nyní po vyhlášení úpadku se majitelé trafik bojí o své peníze, někteří z nich už kauce přihlásili jako pohledávku u soudu.

PPF v defenzivě

Ve skupině PPF nyní panují vážné obavy o osud miliardové investice, kterou finanční skupina vložila do akce, na jejímž konci mělo být ovládnutí loterijní firmy Sazka.

Přestože se v celé operaci výrazně angažuje sám majoritní vlastník PPF, chladnokrevný obchodník Petr Kellner, ukazuje se, že narazil na mimořádně silného protivníka.

Finančníci obtížně hledají protitahy k těm, s nimiž už přišel, nebo se teprve chystá přijít generální ředitel Sazky, prozradil Aktuálně.cz zdroj zevnitř PPF. Hušákovu prozatimní převahu potvrdili i lidé, kteří s PPF kvůli Sazce jednají.

"Kroky pana Hušáka ohrožují podle našeho názoru regulérnost insolvenčního řízení," uvedl na oficiální dotaz k postupu Aleše Hušáka Milan Tománek, mluvčí skupiny PPF.

Sazka je v soudem prohlášeném úpadku a nový insolvenční zákon oproti minulosti zvýhodňuje věřitele před dlužníkem. Nicméně Aleš Hušák podle informací, které se podařilo nashromáždit od přímých aktérů souboje o Sazku, využívá každou možnost, kterou mu zákon dává. Dokonce i ty, které jsou na jeho hraně.

Hušákovo otevření šachové partie

Jak slíbil v nedělním televizním vystoupení, rozehrál partii na více šachovnicích: u Městského soudu v Praze i na vyšších justičních místech, mezi akcionáři Sazky i ve firmě, kterou dosud řídí.

Ve středu se sešel s představiteli regionů patřících pod ČSTV. Jsou to důležití lidé z pohledu toho, jak se bude hlasovat na blížící se valné hromadě většinového akcionáře Sazky. Účastník tohoto jednání, předseda vsetínského regionálního sdružení ČSTV Robert Filgas, popsal Hušákův postup v dopise insolvenčnímu správci. "Mám pro Vás příjemnou zprávu. Rozdělíme 187 milionů z roku 2008, a to ještě před valnou hromadou. Ale budou rozděleny jinak. Naši nepřátelé nedostanou nic. Nepřátelé jsou ti, kteří jsou proti nám. Na každý region připadne milion korun. Nedostanou ho všichni. Nedostanou ty svazy , které okradly ostatní svazy," cituje Hušáka Filgas ve zmíněném dopise. 

Další Hušákův postup je mířen na insolvenčního správce. Sazka stále trvá na tom, že advokát Josef Cupka není nestranný, a bude podle informací Aktuálně.cz zkoušet prosadit jeho výměnu za jiného advokáta, Davida Uhlíře.

Hušák se především snaží propracovat do týla nepřítele, mezi hlavní protivníky, tedy věřitele. Mohou mu pomoci pohledávky, které u soudu přihlásí Penta, ale také ze strany ČSTV. Většinový akcionář zvažuje, že uplatní pohledávku ve výši 800 milionů korun, které by měl od Sazky údajně dostat.

Je tu ale ještě větší hrozba. PPF se bojí nejen virtuálních pohledávek, z jejichž přípravy generálního ředitele Sazky obvinila v nezvykle ostrém prohlášení, ale zejména toho, že Hušák nebude činit žádné kroky, kterými by účinně předešel odejmutí licence k loteriím.

Ministerstvo financí se Sazkou vede správní řízení a pokud by Sazka nezačala naplno přijímat sázky a vyplácet výhry, stát by ji licenci musel vzít.

Právě kvůli tomuto scénáři nyní lidem z PPF a KKCG dalšího miliardáře Karla Komárka běhá mráz po zádech.

"Budeme razantní, ale výsledek správního řízení o odejmutí licence nemohu předjímat," řekl Aktuálně.cz Karel Korynta, ředitel odboru, který má na ministerstvu financí na starosti loterijní trh. Podle Korynty Sazka nejen nevyplatila lednový jackpot, ale před splatností má další velké výhry a státu dluží desítky milionů na správních poplatcích. Stát zvažuje, zda je přihlásí jako pohledávku u soudu.

Vedení Sazky už v úterý oficiálně odmítlo obvinění z vytváření dodatečných pohledávek, díky nimž by se spřátelená firma dostala do klíčového výboru věřitelů. Ten bude rozhodovat o přijetí či zamítnutí záchranného (reorganizačního) plánu, tedy o tom, kdo a jak Sazku vyvede z dluhů.

Hušák tvrdí, že firma funguje dál, ačkoliv poznatky od terminálů ukazují něco jiného.

Nabízí se důležitá otázka. Proč Aleš Hušák, který při podepisování návrhu na úpadek Sazky neudržel slzy, jak se přiznal, by chtěl přivést svou firmu k úplnému krachu?

Odpověď nemusí být těžká.

 

Investiční společnost Penta nadále usiluje o Sazku, jak Aktuálně.cz potvrdil mluvčí skupiny Martin Danko. "Stále se cítíme být v tom druhém táboře," popsal Danko, že stále ještě trio společníků Hušák - Ulčák (eInvest) - Penta drží při sobě.

Věřitelé podezírají Hušáka, že když Pentě nebude schopen přihrát fungující Sazku, tak ji alespoň přivede do stavu, kdy by nepřekážela konkurenční Fortuně. Tato sázková kancelář patřící Pentě plánuje koncem roku rozjet vlastní loterii.

 

Právě se děje

Další zprávy