Stát zahájí správní řízení se Sazkou o odebrání licence

Veronika Lehovcová Suchá Zdeněk John, Veronika Lehovcová Suchá
23. 3. 2011 14:35
Ministr financí Kalousek potvrdil, že už jsou k dispozici první výsledky finanční kontroly
Foto: Jan Langer

* Generální ředitel Aleš Hušák oznámil, že Sazka "jede dál" * Plán na záchranu Sazky podle Hušáka: povolte úvěr, nebo reorganizaci řízenou Sazkou * Kontrola finančního úřadu potvrdila potíže Sazky s plněním licence

Praha - Kontrola, kterou do loterijní společnosti Sazka poslalo ministerstvo financí, už má první výsledky. Informace, které zjistili úředníci Finančního úřadu pro Prahu 1, přitom dávají důvod, aby stát zahájil správní řízení o odejmutí licence Sazce, potvrdil Aktuálně.cz ministr financí Miroslav Kalousek.

Sazka je v kritických finančních potížích, kvůli kterým je s ní vedeno u Městského soudu v Praze insolvenční řízení.

Dluhy dostaly Sazku do situace, v níž nebyla schopna vyplatit v řádném termínu lednový superjackpot 103,4 miliony korun, který vyhrál mladý pár z jihu Čech. Sazka také informovala, že není až do chvíle, kdy bude schválen úvěr 1,5 miliardy korun od Penty a eInvestu, schopna vyplácet výhry nad půl milionu korun.

Ministerstvo financí proto poslalo do Sazky kontrolu z berního úřadu.

"Máme nejen výsledky kontroly, ale i celou řadu stížností na nevyplacené výhry, takže regulátor bude muset pravděpodobně v nejbližší době konat a zahájit správní řízení." řekl Aktuálně.cz ministr Kalousek.

Stát nemůže vzít Sazce licenci okamžitě. Státní dozor pro loterie však musí v případě, že loterijní firma porušuje podmínky licence, začít správní řízení. To trvá dva měsíce a na jeho konci může, i nemusí být rozhodnutí o odejmutí licence.

"Regulátor na základě stížností a informací, které má, bude muset začít konat. Předpokládám standardní správní řízení se standardními lhůtami, které může skončit libovolně. Může se to během správního řízení dát do pořádku, může dojít k pozastavení činnosti a extrémní výsledek je i odebrání licence. To ale vůbec nechci předjímat," uvedl Kalousek.

Generální ředitel Sazky Aleš Hušák ve středu na tiskové konferenci oznámil, že Sazka opět běží, výhry vyplácí a že vedení firmy má plán na její záchranu. Chce přesvědčit soudce Městského soudu v Praze, aby povolil úvěr od Penty a eInvestu. Když se to nepodaří, pošle Sazku do úpadku a bude prosazovat, aby reorganizaci firmy vedlo její představenstvo. Tedy aby to byl on, kdo bude pokračovat v záchraně Sazky.

Hušák řekl, že Sazka "má nyní na účtech několik set milionů korun" a že výhry jsou kryty kaucí u ministerstva financí. Podle informací Aktuálně.cz ze Státního dozoru nad loetiremi však kauce u hry Sportka, kde se hraje o výhry vyšší než 100 milionů, činí nyní pouze 50 milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy